DELA

Sval vår väntas i Europa

Resten av våren blir kyligare än vanligt i Europa, enligt en färsk prognos.
Bolaget Point Carbon, som producerar väderinformation för energimarknadens behov, spår kyligt och omväxlande väder i Europa i april-maj. Temperaturerna ligger under medeltalet, och i synnerhet i norra och mellersta Europa regnar det mycket.
Juni månad blir däremot varmare än vanligt enligt prognosen.
I mars spådde det amerikanska forskningsinstitutet WSI att det skulle bli varmt i Europa i april–juni. Enligt WSI:s prognos blir också fortsättningen av sommaren varmare än vanligt, speciellt i Nord- och Mellaneuropa.

Varmare på lång sikt
Ny forskning visar dock att vi i framtiden kan få betydligt varmare överlag. De globala medeltemperaturerna kan redan 2050 stiga upp till 3 grader över nivåerna i slutet av 1990-talet. Det hävdar forskare vid universitetet i Oxford efter att låtit genomföra nästan 10.000 datasimuleringar på en grupp frivilligas hemdatorer.
Enligt resultaten kan det bli 1,4–3 grader varmare om 40 år, rapporterar Nature Geoscience. Den lägre siffran är i nivå med den som FN:s klimatforskarpanel rapporterat, medan den högre är lite högre än vad andra modeller förutspått. Enligt forskarna har de dels utgått från observerade temperaturer de senaste 50 åren, dels tagit hänsyn till fler osäkerheter än vad andra studier gjort. (FNB)