DELA

Svagt intresse för stort EU-möte

I går avslutade regionkommitténs utskott för konstitutionella frågor sina dagar i Mariehamn med ett seminarium på temat flernivåstyre.
– Det viktigaste för åländsk del är att vi fick hit mötet. Det har satt Åland på kartan och agendan, säger Britt Lundberg (C), Ålands representant i regionkommittén.
Men bland folk på stan är intresset svagt.
Under gårdagens seminarium diskuterade deltagarna hur regionala och lokala myndigheter kan bidra när EU:s politik utformas.
– 70 procent av den gemensamma lagstiftningen som görs inom EU verkställs av lokala och regionala myndigheter, till exempel Ålands lagting eller ett fullmäktige i Stockholm. För att lagstiftningen ska bli så bra som möjligt och invånarna ska känna tilltro till den behöver vi hitta ett system där vi kan involvera fler myndigheter på ett tidigare stadium, det diskuterar vi i dag, säger Britt Lundberg.
På eftermiddagen i går avslutade Britt Lundberg utskottsmötet med ett tal. Hon konstaterar att det Åland fått ut av mötet först och främst är synlighet.
– Det viktigaste för åländsk del är att vi fick hit mötet. Det har satt Åland på kartan och agendan, förhoppningsvis har deltagarna fått större kunskap om Åland och vi får det lättare att få texter formulerade så att de passar Åland bättre i framtiden, säger hon.

Enkät på stan
Michael Polviander, Finström:
1) Nej, eller jag har nog läst någonting om det.
2) Nej, då måste jag gå och titta i tidningen.
3) Bryr mig och bryr mig, vad kan jag göra? Men det är väl roligt att de kommer hit och besöker kk-huset, tidigare har de alltid hållit till på självstyrelsegården.
Erik Lundin, Föglö:
1) Ja, jag hörde om det på Ålands radio.
2) Så insatt är jag inte, men handlar det inte om ekonomi? EU arbetar ju för att lösa den kris vi hamnat i, och lyckas de med det så är det inte så dumt.
3) Det är klart att det är en fördel för Åland att ha en sådan här grej här, Åland uppmärksammas mer och mer i världen.
Charlotta Jokinen, Mariehamn:
1) Nej.
2) –
3) Det är väl bra, det kan ju vara bra att lite högre uppsatta personer kommer hit.
Tom Eckerman, Mariehamn:
1) Ja.
2) De diskuterar regionala frågor eftersom det är EU:s regionkommitté som är här. Den har trehundra medlemmar och Britt Lundberg är Ålands representant. De har möten på olika ställen varje år och nu är de här, och det är bra att de får bekanta sig med Åland.
3) Ja, jag tänkte möjligtvis gå dit och kolla in seminariet i dag.
Josephine Ylipää, Lemland:
1) Nej.
2) –
3) Jag brukar försöka läsa tidningarna och hålla mig uppdaterad. Men jag har inte bott på Åland så länge så jag är mer uppdaterad när det gäller svensk politik.

MALIN LUNDBERG