DELA

Svaga bokslut oroar inte finansministern

Boksluten för tre stora och traditionella åländska företag kom i går och var dyster läsning.
Viking Line gör en vinst på 9,8 miljoner men minskar rejält från förra året. Ålandsbankens resultat för hela 2011 är 1,1 miljoner euro, men för årets sista kvartal hamnar man rejält på minus.Transmar gör ett negativt resultat och inleder förhandlingar som kan leda till att nio tjänster dras in.
Men finansminister Roger Nordlund (C) påpekar att både Ålandsbanken och Viking Line gjort stora investeringar som snart ska börja löna sig.
Inget av boksluten som offentliggjordes på torsdagen visar särskilt ljusa siffror.
– Det är klart att det är ett svagare resultat, säger finansminister Roger Nordlund.
Nordlund menar att han inte är insatt i Transmar och inte kan uttala sig om företaget, men när det gäller Viking Line och Ålandsbanken är han optimistisk.
– Jag tror starkt på de här företagen och jag tror att de vidtar de åtgärder som behövs för att de ska vara starka i framtiden, säger han.


Stora investeringar
Nordlund säger att både Ålandsbanken och Viking Line har gjort stora investeringar den senaste tiden.
– Viking har ett modernt kryssningsfartyg under byggnad så de satsar framåt och visar att de har framtidstro. Det är samma sak med Ålandsbanken, de har gjort en stor satsning i Sverige och det tar längre tid än man trodde att utveckla det, säger Nordlund.
Finansministern menar att dessa satsningar är kostsamma och tillsammans med den svagare konjunkturen medför en svagare passage för företagen. Han tror dock att företagen snart kommer upp på fastare mark igen.
– Jag tror att det blir lyckosamt i längden. Jag är övertygad om att Viking Line och Ålandsbanken kommer att klara sig bra, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni