DELA

Sundmans utspel skapar debatt

En återförening med Sverige är fortfarande ett relevant alternativ för Åland, säger Danne Sundman (Ob) till Ålands radio.
– Sådana utspel gynnar åtminstone inte Ålands sak, säger Marianne Lydén, politisk reporter på Hufvudstadsbladet.
En uppdaterad överenskommelse mellan Sverige och Finland om vad man ska göra med Åland, en så kallad Ålandsöverenskommelse 2.0, föreslår lagtingsledamot Danne Sundman (Ob) i en intervju för Ålands radio inför självstyrelsedagen.
Den återförening med Sverige som ålänningarna eftersträvade för 90 år sedan är fortfarande ett relevant alternativ för hur Åland framöver ska kunna förbli enspråkigt svenskt, enligt Sundman.
Hans farhågor är att kommunsammanslagningarna i Finland leder till att ännu färre tjänstemän i praktiken kan svenska. Redan i dag sker mycket av kommunikationen mellan Åland och riket på engelska, säger Danne Sundman, som ser en lösning i att Åland kunde ta del av viss service och även i övrigt utöka samarbetet västerut, alltså med Sverige.


Inrikespolitik?
Uttalandet snappades upp av Hufvudstadsbladet och kommentarerna på hemsidan lät inte vänta på sig.
Hufvudstadsbladets politiska reporter Marianne Lydén förstår inte syftet med uttalandet men undrar om den snarare är ett utspel med förtecken av åländsk inrikespolitik.
– Sådana utspel gynnar åtminstone inte Ålands sak. Ålands status finns i internationella avtal och är vad det är, och jag förstår inte varför man kommer med sådana utspel, säger hon.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni