DELA

Succé för skärgårdsunga i storstaden

Måndagens slutkonferens i Stockholm blev en succé för deltagarna i projektet Young Voices.
De unga skärgårdsborna fick bland annat presentera sina idéer för åländska och rikssvenska politiker och tjänstemän.
Young Voices är ett tvåårigt projekt som drivs av Skunk (Skärgårdsungdomarnas intresseorganisation på Åland) och Skärgårdsstiftelsen i Stockholm. Projektets mål är att öka ungas delaktighet och engagemang i skärgårdens utveckling.
Efter två års arbete var det i måndags dags att sammanfatta läget så här långt. Det gjorde man på ett hotell i Stockholm. Förutom de elva åländska deltagarna medverkade även tretton svenska ungdomar från Stockholms skärgård.
På plats fanns bland annat en utställning med artiklar och bilder från de träffar som hållits. Projektledaren Lovisa Arlid berättar att de unga fick presentera olika frågor man jobbat med. De vuxna fick också chansen att ställa frågor om de presentationer de hade fått lyssna på.
För att få igång en bra diskussion hade mingelkort lagts ut på olika bord. En fråga kunde till exempel lyda ”Vad tycker du om den åländska skärgården?”.
– Jag tror att de vuxna aldrig kunde tro att de unga skulle leverera på det sätt som de gjorde. Men vi som har jobbat med projektet var inte förvånade, säger Lovisa Arlid.
På färjan hem till Åland var stämningen god.
– De unga var väldigt positiva och peppade men även trötta. Det var en intensiv dag, konstaterar Arlid.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman