DELA

Studerande på Medis protesterar

De studerande på kursen svenska för inflyttade på Medis är upprörda.
Anledningen är att det förmodligen bara är hälften av dem som kan fortsätta studera på en högre nivå till våren.
– Det är jättebra med Medis, att man får lära sig svenska och integreras i samhället. Men varför hjälpa oss så att vi kan lite svenska men inte fullt ut så att vi kan få ett bra jobb?, säger Boryana Ivanova.
Hon är från Bulgarien och har läst svenska på Medis i ett och ett halv år. Men det är osäkert om Boryana Ivanova får möjlighet att studera vidare nu till våren.
Orsaken enligt Medis är att nästa nivå, som kallas B1, endast har fått klartecken för en grupp om 17 studenter. På Medis går just nu 33 studerande av vilka en stor del vill läsa vidare för att kunna skriva det allmänna språkprovet på mellannivå i april. Nu finns det 30 behöriga sökande till B1-nivån.
Men i ett avtal som skrevs mellan Mariehamns stad och landskapsregeringen i somras, står att en grupp ska bestå av 17 elever. För att två kurser ska kunna starta, behövs alltså minst 34 elever.
Nu har de ansvariga på Medis i uppgift att välja ut vilka som ska få läsa vidare efter sportlovet. De som inte väljs ut måste vänta till hösten då en likadan kurs planeras att starta, om inte ett annat beslut fattas inom den närmaste tiden.
Enligt landskapsregeringen är beslutet om hur många grupper som ska starta inte klart ännu.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén