DELA

Studerande ordnar årets julmarknad i Sjökvarteret

Den årliga julmarknaden i Sjökvarteret har fått nya ansvarspersoner för i år.
Fyra restonomstuderande håller i trådarna för årets marknad.
Jenni Juvonen, Susanna Andersson, Niko Hakala och Linn Weman är alla andra årets studerande på tursimlinjen vid Yrkeshögskolan Novia i Åbo. Deras studie sätt skiljer sig från andra högskolestuderande eftersom de inte har några föreläsningar.
– Vår utbildning är uppbyggd av projekt som vi själva ordnar och ansvarar för. Vi har ingen lärare utan en coach som vi rådfrågar, säger Weman.
Julmarknaden i Sjökvarteret hör också till utbildningens projekt. De säger att förberedelserna började redan i oktober. De är ansvariga för allt det praktiska kring marknaden som att hitta försäljare och aktiviteter.
– Vi vill att det ska finnas något för alla åldrar på årets marknad. I år kommer vi till exempel att ha ponnyridning för de yngre. Men de traditionella hantverksförsäljarna kommer också att finnas,säger Andersson.


Håller kvar vid traditionerna
De strävar efter att behålla marknaden traditionsenlig.
– Vi håller fast vid det åländska. Försäljarna kommer endast från Åland, säger Weman.
De lovar att ålänningarna kommer att känna igen sig.
– Marknaden kommer att vara traditionsenlig, men med en liten twist, säger Juvonen.
Konceptet med att studera men samtidigt vara ute i det riktiga arbetslivet är omtyckt av hela gruppen. De säger att de får erfarenhet på ett helt annat sätt än om de skulle sitta i ett klassrum hela tiden. Erfarenheterna kommer de att ha nytta av i framtiden.
– Man är tvungen att gå ut ur sin bekvämlighetszon när vi själva kontaktar alla människor och företag till våra projekt, säger Juvonen.
Julmarknaden i Sjökvarteret är den 13-14 december.

Alexandra Grahn