DELA

Stry stuvar om i sina klassiker

Nya vågen-veteranen Stry Terrarie, med ett förflutet i Kriminella Gitarrer och Ebba Grön, kommer till Dinos i Mariehamn med sitt band Stripparna i morgon.
Vi fick hans telefonnummer och störde honom i studion.
Du såg visst Sex Pistols innan de hade släppt debutsingeln ”Anarchy in the UK”. Ett klassiskt jag var där-ögonblick.
– Jag åkte på semester till London sommaren 1976 mest för att kolla in band och helst Sex Pistols. Jag hade läst om dom i New Musical Express och sett bilder. De verkade stämma överens med vad jag tyckte att rock skulle vara. Jag hade lyssnat på Stooges och MC5. Det skrevs om Pistols på samma sätt men de såg annorlunda ut. De hade kort hår som stod rakt upp, som Lou Reed när han gjorde ”Rock’n’roll animal”.
Hur lät de?
– Det var en av deras spelningar på 100 Club och det var ungefär som jag trodde att det skulle vara om än inte jätteintressant. Det var faktiskt ganska likt andra rockband tills den sista låten ”Did you no wrong”. Där skrek de loss. Men människorna i publiken var jobbiga. Jag var där med min flickvän som inte alls var intresserad. Sen såg jag några andra band, bland annat Count Bishops (med ålandsbekante Mike Spenser på sång. Reds anm.). Men det var mest pubrock, inget nytt.


Klassiker
Två år senare gjorde Stry det som räknas som Sveriges första punksingel, ”Vårdad klädsel” med bandet Kriminella Gitarrer. Han skriver intressanta saker om den och sina andra skivprojekt på sajten stry.kajen.com.
När Garbochock splittrades spelade Stry med Ebba Grön på slutrakan och i Thåströms nästa band Rymdimperiet som senare blev Imperiet. Sedan bildade Stry Babylon Blues som fanns i olika sammansättningar till början av nittiotalet.
Han har fortsatt göra musik men många förknippar honom med de tidiga åren och banden han var med i då.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom