DELA

Strid om skattehöjning i staden

Mariehamns socialdemokrater går till val på höjd skatteprocent för att rädda den sociala välfärden i staden. Moderaterna och liberalerna säger nej till skattehöjning och hävdar att servicen kan klaras ändå.
Gruppledarna för de tre stora partierna i stadsfullmäktige brukar träffas någon gång per månad för att diskutera olika frågor och se var man kan enas, men ju närmare valet kommer desto mera polariserat blir det politiska arbetet.
Men nu, en månad före valet, är det svårare än någonsin att hitta kompromisslösningar. I stället sker en polarisering, något som ju behövs för att väljarna ska veta hur de ska rösta.


Går ut hårt
Socialdemokraterna i Mariehamn går ut hårt och förespråkar en skattehöjning. Målet är enligt partiets pressmeddelande att stoppa liberalernas och moderaternas slakt av välfärden i Mariehamn.
Bakgrunden finns bland annat i den sparlista som socialnämnden nyligen fattade beslut om och som nu går vidare i budgetberedningen. Nya Åland redogjorde för listan senast i går i samband med reportaget om fritidshemmet Örnen som ska stängas enligt socialnämndens sparbeslut.
Barbro Sundback (S) påpekar att stadssossarna redan i fjol talade för en höjning av skatteprocenten eftersom skuldbördan per invånare växte i takt med de tunga investeringarna.
– Men vårt förslag om skattehöjning avvisades av liberaler och moderater som i stället ville spara.
Det är det som nu syns i till exempel socialnämndens sparlista, säger hon.
– Man slog fast strama budgetramar, och nu när man ser hur det blev vädjar man till stadsstyrelsen att inte följa ramen.
Läs mer i onsdagens Nya Åland!

annika.orre@nyan.ax