DELA

Strejken stänger många kontor

Mer än hälften av Ålands bankkontor stänger på måndag till följd av bankstrejken. Samtidigt uppmanas kunder att ta ut kontanter före måndagen då det finns en risk att systemet slutar fungera.
Ålandsbanken stänger tio av sina 18 kontor under bankstrejkens tre dagar, med start på måndag.
Bankdirektör Birgitta Dahlén säger att internetservicen, bankautomaterna, kortbetalningar och samtliga utbetalningar ska fungera normalt, men råder också kunder sköta sina bankärenden innan strejken.
– Vi planerar att allt ska fungera som vanligt men det kan alltid hända något oförutsett, och då är det bra att vara förberedd.

Ta ut kontanter
Under måndag, tisdag och onsdag är det även mörkt innanför innanför tre av Andelsbankens fem Ålandskontor. Kontoret i Mariehamn och ombudskontoret i Kumlinge är de två som håller öppet.
Håkan Clemes, vd för Andelsbanken, råder kunder att ta ut kontanter före måndagen.
– Så vitt vi vet kommer tekniken fungera, men man kan inte garantera att det uppstår störningar. Då kommer uttagsautomater och internet inte att fungera.
Nordeas två kontor på Åland, i Mariehamn och i Godby, får hålla stängt. Med 33 anställda går ungefär hälften i strejk.
– Vi är beroende av den centrala enheten i Helsingfors vilket gör att vi inte kan garantera att allt är online. Men bankautomaterna är tillgängliga och nätet ska fungera så länge det inte blir störningar, säger Bo Helenius, chef för Nordeas privatkundssektor i Mariehamn.

Påverkas?
Lappobankens chef Torsten Nordberg svarar att han inte ännu vet om strejken påverkar bankens öppettider och tjänster.
– På måndag har vi garanterat stängt, som vanligt. Hur det blir på tisdag och onsdag kan jag inte svara på. Det får vi se då.
Bankens telefonjour är öppen samtliga fem vardagar. Större kontantuttag menar Nordberg troligtvis inte är nödvändigt.
– Så länge systemet fungerar vilket jag tror det gör. Fungerar riksnätet så fungerar vi.

CECILIA LINDVALL
redaktion@nyan.ax