DELA

Straffet som ledde till fast jobb

Om det inte varit för samhällstjänsten skulle rattfylleristen Janne ha hamnat i fängelse.
I stället tackade han ja till vård på A-kliniken och 60 arbetstimmar som sedan blev en fast arbetsplats.
När Janne ställdes inför rätta i Ålands tingsrätt för fem år sedan hade han redan fått en villkorlig dom för rattfylla. Den här gången hade han fastnat i en poliskontroll med 2,2 promille i blodet. Den fyllan skulle kosta honom två månader i fängelse.
Tanken skrämde honom inte.
– Vad skulle man tänka på sånt för? Det är bättre att ta dagen som den kommer, säger han.


Större chans
Bortsett från någon natt i en fyllecell i ungdomen hade han ingen egen erfarenhet av livet bakom lås och bom. Men han förstod att den som suttit i fängelse kan ha svårt att komma igen.
– Det var då jag fick kontakt med Duginskan, säger Janne, och då menar han kriminalvårdsarbetaren Yvonne Dugin..
– Nog tar det ner en människa ganska mycket om man hamnar inne. Så visst har man en större chans att klara sig med samhällstjänsten, säger Janne.
Om han gick med på det – och uppfyllde kraven – kunde två månaders fängelse på fastlandet omvandlas till 60 timmars arbete på Åland. Kraven var att han hade fast bostad, att han kunde antas klara av jobbet och att han skulle göra något åt sitt drickande.
Janne delade bostad med sin sambo, och även om han just då var arbetslös hade han många års arbetslivserfarenhet. Han hade varit till sjöss, både på långfart och på kryssningsfartyg. När sjöarbetsplatsen försvann hade han klarat sig ett tag på pengarna från fackets arbetslöshetskassa.


Dricker med måtta
Han var inte alkoholist, men han kunde festa på veckosluten. På A-kliniken mötte han andra med liknande erfarenheter. Janne blev inte nykterist men han dricker numera med måtta – och han har inte kört i fyllan flera gånger, understryker han.
Han fick göra sin samhällstjänst inom byggbranschen på en arbetsplats där han snabbt fann sig tillrätta. Arbetskamraterna kände till hans bakgrund och hade inga invändningar. När han jobbat sina timmar fick han en provanställning.
– Det var ett intressant jobb. Och det är det fortfarande, säger Janne.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax