DELA

Stort intresse för HPV-vaccin

Nästan alla flickor i årskurs nio på Åland har valt att låta vaccinera sig mot Humana papillomvirus, så kallat HPV-virus, i höst.
– Vi kan konstatera att vaccineringskampanjen mottagits väldigt positivt. Uppskattningsvis tar över 90 procent av niorna vaccinet. Tre-fem stycken i varje skola har avstått, berättar klinikchef Birgitta Hermans.
Enligt Hermans har såväl föräldrar som elever varit positiva och de är ytterst få föräldrar som kontaktat skolhälsovården, som sköter själva vaccineringen, med frågor och för att få ytterligare information.


Hela året
Vaccinationskampanjen inleddes i mitten av september i de åländska högstadieskolorna. Ytterligare två doser av vaccinet kommer att ges under det här läsåret till de flickor som låtit vaccinera sig.
Åland är det första område i Finland satsar på att erbjuda konstnadsfri vaccination med gardasil. I väntan på att vaccinet, som ska skydda mot många av de virus som kan ge livmoderhalscancer, ingår i det nationella vaccinationsprogrammet har ÅHS valt att rikta sig till flickorna i årskurs nio.
Efter sjukdomsfallen på grund av svininfluensavaccineringen finns en viss misstro mot vaccinering. Är det något ni märkt något av?
– Inga biverkningar har framkommit. Vaccineringen har gått smidigt och lugnt, säger Birgitta Hermans.

Anna Björkroos

anna.bjorkroos@nyan.ax