DELA

Stort auktionshus besöker Åland

Sveriges största auktionshus för mynt och frimärken ska samla in auktionsföremål i Mariehamn.
Philea satsar på att åka runt i Finland, och gör en avstickare till Åland.
Philea, ett auktionshus för numismatik och filateli occh även en del andra sanmlarprodukter med huvudsäte i Stockholm, har planer på att besöka Mariehamn i början av oktober.
– Vi gör en roadshow i Finland där vi tar emot material. Mariehamn ingår i den satsningen, säger Peter Johansen från Philea.
Auktionshuset har ansökt om tillfällig näringsrätt av landskapsregeringen och hoppas på att få ta emot inlämningar av bland annat guld och mynt. Det är första gången Philea besöker Åland.
– Jag vet inte om det blir fler gånger. Kanske vi återkommer en gång om året.
Alla inlämningar som auktionshuset får under sin rundtur i riket och på Åland säljs sedan i Stockholm.
– Vi kommer inte att sälja något under vårt besök, säger Johansen.
Konkurrerar ni med Åland Auctions i det här fallet?
– Ja och nej. Vi konkurrerar med Åland Auctions när det gäller att söka material till våra auktioner, men vi säljer inte på Åland. Vi har inte så många köpare på Åland, men de vi har är bra köpare förstås, skrattar Johansen.


Sund konkurrens
Frimärken och mynt och andra samlarobjekt är också Åland Auctions intresseområde. Åland Auctions är ett färskt enhet inom Posten Åland med knappt ett år på nacken. Anita Häggblom är chef för affärsområdet Posten Åland frimärken och Åland Auctions är hennes idé.
Hur känns det att Philea är på väg hit?
– De är hjärtligt välkomna. Det här är sund konkurrens.
Häggblom förklarar att mycket av Åland Auctions material kommer från riket och andra länder i Europa.
– Businessen är fri och världen är öppen. Vi har kunder världen runt, från Nya Zeland till USA. Vår målsättning är att växa och bli en förtroendeingivande partner. Vissa lämnar in material till Philea och andra lämnar in material till oss.

Adrian Grönqvist