DELA

Stort arbete bakom klappar av lappar

Hos Birgitta Häggblom skärs och syrs det med lappar året runt, även om hennes tyger och mönster just nu har mer julinspirerat tema.
– De dagar som jag inte sitter vid symaskinen är nog lätträknade. Det har till och med hänt att jag släpat ut mina grejer och sytt utomhus fina sommardagar, säger Birgitta.
Nya Åland hälsar på i huset i Hammarland, där förberedelser för en av årets största marknader pågår för fullt.
– Handarbetat har jag gjort hela livet, men med lappteknik började jag väl för cirka 12 år sedan, säger Birgitta, medan hon plockar ner några nya grytlappar i en av lådorna som snart fyller halva vardagsrummet.
I dag är det dags för lillajulmarknad på Jan Karlsgården i Sund, vilket betyder intensivt arbete runtom i de åländska stugorna. Försäljare av allt från kransar, hantverk och julgodis slutspurtar för att hinna få sina produkter klara till helgen.

Mönster i dröm
Bakom varje lapphantverk ligger ett digert arbete. Allra först måste det finnas en idé och tyg. Birgitta använder både färdiga och egenkomponerade mönster.
– Jag har ett block och penna på nattduksbordet så jag direkt kan skissa ner ett mönster eller en idé som jag fått i sömnen, säger Birgitta.
När det finns ett mönster är nästa steg att skära till alla tyglappar. Sedan ska ska lapparna sys hop och alla ”tunnlar” fyllas med vadd. Sedan fästs ett bakstycke och sedan quilats, alltså fästs, baksida och framsida med varandra.
Vi får se en riktig klassiker när det gäller lappteknik. Ett lapptäcke som går i ljusblått, stort nog att vara sängöverkast för en dubbelsäng.
Oj, hur länge tog det här att göra?
– Det vill jag inte ens tänka på!
Men det måste ju ha tagit enormt mycket tid. Började du ett år och var klar två år senare?
– Jo, så var det nog, säger Birgitta.

ANNA BJÖRKROOS