DELA

Storstadschef ska styra upp Sottunga

Det har länge varit turbulent på kommundirektörsposten på Sottunga. Tidvis har det inte funnits någon kommundirektör alls.
Nu ska 34-årige Christer von Essen, från Stockholm, försöka få ordning på torpet.
I kommunkansliet på Ålands minsta kommun sitter Christer von Essen vid sitt skrivbord. Kommunkansliet består av ett litet rum i ett hus som delas med Ålandsbanken och hälsovården.
För inte så länge sedan var han administrativ chef på Karolinska Institutet i Stockholm, innan dess controller på Karolinska sjukhuset med budgetansvar för en och en halv miljard kronor.
Som Sottungas nye kommundirektör har han hastigt kastats in i budgetarbetet och försöker rent allmänt få koll på ekonomin. Kommundirektörerna på Sottunga har bytit av varandra flera gånger den senaste tiden, och tidvis har posten även stått tom.
Vad kan du göra för Sottunga?
– Jag har faktiskt hunnit funderat på det en hel del. Vi behöver främst få i gång de olika näringarna, säger han.
von Essen vill se fler yrkesgrupper söka sig till den miljö som Sottunga erbjuder. Han tänker särskilt på personer som kan arbeta på distans som till exempel frilansande journalister, IT- och kulturarbetare. Vad gäller turismen tycker han att Sottunga ligger onödigt långt efter de andra skärgårdskommunerna, kommunen har potential att locka många fler.
Till exempel vill han få fler fritidsbåtar att stanna till vid Sottunga. För att de ska göra det måste man ta reda på vad turisterna vill ha, ordna det och sedan marknadsföra sig bättre. Vid färjfästet borde man mötas av fler röda stugor och en pittoresk miljö, tycker von Essen.
– Allt måste passa Sottunga i övrigt. Man ska inte bygga saker som inte passar in här eller exploatera kommunen, säger han.

Väl mottagen
Nils Eriksson som sitter i kommunfullmäktige tittar in på kontoret och presenterar sig för von Essen. Han hoppas att det ska bli tryggare nu efter turbulensen som varit på direktörsposten.
Fler personer kommer in och hälsar. von Essen tycker att han har blivit fantastiskt väl mottagen av kommuninvånarna. Många har kommit förbi för att erbjuda sin hjälp, och för att bjuda på frukt och bullar.
Tror du att Sottungaborna har förtroende för en stockholmare?
– Jag har ju en väldigt brokig bakgrund och ser mig inte som enbart stockholmare. Jag är född i fasta Finland och bodde i Jomala och Mariehamn i barndomen. Jag har typiska åländska intressen som jakt och fiske och har gått med i Sottungas jaktlag.
Han har märkt att alla hjälper varandra på Sottunga och att man hoppar in där det behövs. Det är viktigt att vara en del av samhället, tycker han, och planerar att aktivt engagera sig i kommunens olika instanser.
– Jag vill till exempel vara med i skolan lite nu och då.
Med sin breda yrkeserfarenhet tror han att han kan bidra med mycket till arbetet med kommunförvaltningen. Innan jobben på Karolinska institutet och sjukhuset jobbade han bland annat som lärare och skötare inom vården.
– Jag är bra på att driva på förändringsprocesser. Jag tackade ja till det här jobbet för att jag vet jag kan kan åstadkomma en hel del.

Dåliga vägar
Något han har hunnit fundera på är det dåliga skick Sottungas landsvägar är i. Den diskussionen planerar han att ta upp med landskapsregeringen.
Frågan om kommunsammanslagning är han negativ till.
– Det är ingen bra idé om man vill ha en levande skärgård där folk faktiskt bor. En sammanslagning är ett perfekt sätt att rationalisera bort folk från skärgården.
Hur är det att lämna Stockholm för Sottunga?
– Det är självklart en jätteskillnad. Jag kommer främst att sakna restaurangerna och kulturen. Det första min elvaåriga son undrade var om det finns sushirestaurang på Sottunga.
Annars tycker von Essen att vardagen är den samma var man än bor. Man jobbar, kommer hem till familjen och lagar mat. Han lockades av livskvaliteten i skärgården och att grundtempot är lugnare. Han tror också att Sottunga erbjuder en bra uppväxtmiljö för hans barn.
– Det är större risk att något går fel i Stockholm, i mindre skolor blir man mer sedd.
Kan din bild av Sottunga vara för romantisk?
– Kanske, men jag har försökt att nyktert analysera mitt beslut och har funderat länge och mycket innan jag flyttade hit. Man kan inte veta om det här livet passar en innan man har försökt.

Text och foto:

tanja.lonnqvist@nyan.ax