DELA

Storsatsande Kökarföretagare expanderar

Sandvik gästhamn och camping på Kökar expanderar. Ägarna har investerat stora summor pengar de senaste åren för att bland annat bygga nya övernattninsstugor och ett stort servicehus. Johannes Jansson anser att man måste satsa för att kunna öka omsättningen.
– Det är viktigt för hela Åland, så vi inte försvinner i havet med möjliga turistmål.
Säsongen är slut för i år. I deg, den sista september, slår Johannes Jansson och affärskompanjonen Birgitta Ehrstedt fast dörrarna till gästhamnen och campingen. Nere i gästhamnen är det lugnt och stilla så här mitt i veckan. Årets kanske sista båtgäst tackar Johannes för vistelsen och verkar nöjd när han ger sig av i motorbåten mot nya äventyr.
Johannes visar upp anläggningen och framförallt de nya och renoverade byggnader som de senaste årens investeringar har resulterat i. Servicehuset till exempel – en stor rödmålad byggnad med kök, uppehållsrum, duschar, toaletter och tvättstuga.
– Vi har expanderat från år till år och till slut måste man ta beslutet att utveckla eller minska verksamheten. Vi är väldigt nöjda med att vi satsade, säger han.
Servicehuset byggdes förra året, men ägarna har gjort i ordning och tagit i bruk en del i taget för att inte kostnaderna skulle rusa iväg. Samma år köpte de till 6.000 kvadratmeter mark och i dag är hela Sandviksområdet tre hektar stort. Tre nya övernattningsstugor har det också blivit.
– De ska påminna lite om gamla fiskestugor. Förr i tiden åkte skärgårdsbefolkningen ut och fiskade och bodde i sådana här stugor ute på holmarna.
Enligt Johannes passerar drygt 10.000 besökare Sandvik varje år.
– Jag tror inte att alla förstår hur stort turistmål Kökar är.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén