DELA

Storövning bereder för vinterstorm

I morgon, lördag, ordnar Finlands Röda Kors beredskapsövningen ”Midvinter” runt om i hela landet. För första gången ska också åländskt Röda Kors-folk öva hjälpinsatser om en värre vinterstorm drabbar oss.
Midvinter-övningen ordnas på Åland av avdelningarna i Lemland och på Kökar. Ålands distrikt öppnar en ledningscentral för att simulera koordineringen av de frivilligas hjälpinsatser om det blir ett större elavbrott och samtidigt fungera som länk mellan de frivilliga och den nationella ledningen av övningen i Helsingfors.
De frivilliga i avdelningarna får sätta sig in i hur de kunde hjälpa myndigheterna att evakuera människor om det var allvar och hur de ska informera vidare om situationen. Samtidigt bjuder de åldringar och andra gäster på program.
Röda Korset vill samtidigt som man övar påminna allmänheten om hur viktigt det är med beredskap. I en undantagssituation som orsakas av en storm är det kommunerna som har ansvar för att ta hand om folk, men det är bra för varje hushåll att tänka igenom hur man kan hjälpa sig själv innan hjälpen utifrån når fram. Man kan också hjälpa sina nära och kära, i synnerhet äldre människor, att vara beredda. .
Under veckan har flera andra av de åländska Röda Kors-avdelningarna, bland annat i Jomala, Finström och Hammarland, ordnat olika vändagsevenemang. (as)