DELA

Stormöte ska utveckla Kökar

En kommun på ruinens brant, eller en bygd med framtiden för sig?
På fredag arrangeras ett stormöte på Kökar där alla intresserade kan diskutera kommunens utveckling.
På anslagstavlorna på Kökar bjuder företagarföreningen och kommunen till stormöte i Kökar skola på fredag klockan 18.30.
– Det har hörts mycket negativt om Kökar, enligt någon tidning står kommunen på ruinens brant. Kommunen har haft hårda slag både ekonomiskt och socialt med folk som flyttat och gått bort. Men nu står vi välrustade för framtiden, säger Gunnar Sundström som sitter med i företagarförenignens styrelse.
Han säger att barnomsorgen fungerar bra, skolan är modern och omsorgshemmet Sommarängen är nyinvigt.
– Hela skalan på den kommunala servicen finns och nu är vi beredda att ta emot mer folk. Det känns som det pyr och gror och att vi behöver en skjuts! Vi står inte på någon brant, vi har gått ner i ravinen och är på väg upp igen om man ska tala i bilder.

Släckta hus
På anslagen inför mötet står det ”Ljus i alla hus”.
– Många hus har mörknat av olika orsaker. Nu vill vi att folk kommer och diskuterar med oss om hur vi kan tända upp dem igen, säger Sundström.
Kökar har enligt honom ett rikt kultur- och föreningsliv.
– Kökar är en modern kommun som står inför framtiden. Vi är inte bara 260 människor som bor här, utan några tusen som är intresserade av att kommunen ska leva och vara ett starkt samhälle, säger han och syftar på stugägare och utflyttade Kökarsbor.
Förra veckan hade man en lunchträff i Mariehamn med ”borta-Kökarbor”.
– Det har redan mynnat ut i att kommunen tagit tag i olika saker. Nu hoppas vi att stormötet ger några konkreta mål som vi kan jobba med, säger Gunnar Sundström.
Kaj Rosberg från Ålands landsbygdscenter finns på plats och håller i diskussionen.

Malin Tillström

malin.tillstrom@nyan.ax