DELA

Stormöte på Kumlinge sade ja till fibernätet

I onsdags kväll hölls stormöte i Kumlinge om bredbandsutbyggnaden. De 35 närvarande Kumlingeborna var positiva till utbyggnaden och frågorna var många om hur det ska fungera med datorn, tv:n och telefonen där hemma.
Ledningsgruppen fick också kontakt med ett 10-tal personer som ska fungera som lokala entreprenörer och hjälpa till med både byggandet av nätet och framtida service.
Det var ledningsgruppen för bredbandsutbyggnaden i norra skärgården som inbjudit samtliga Kumlingebor till mötet. 35 personer kom.
– En mycket bra siffra, tycker kommundirektör Jim Eriksson, som också sitter med i ledningsgruppen. Deltagarna utgjorde tio procent av befolkningen i kommunen. Motsvarande för Mariehamn skulle bli ett möte med 1.100 personer.


Behov finns
Både datorer, telefoner och tv ska redan nästa år gå via bredband med fiberkabel i Kumlinge. Om projekteringen, planeringen, byggandet och framtida visioner informerade projektledaren Fredrik Husberg från Skärgårdsnäten ab. Hans uppfattning om stämningen vid mötet är också mycket positiv.
– Den information som tidigare har getts har tagits väl emot, säger han. Alla inser att behovet finns.
Speciellt priset intresserade. I den frågan kunde Fredrik Husberg ge lugnande besked. För hushållen ska kostnaden komma att ligga på samma nivå som den gör i Mariehamn i dag, det vill säga mellan 20 och 30 euro.
En person på Kumlinge betalar 50 euro i månaden för sin bredbandsanslutning i dag.
– Priset kommer att gå ner, så mycket kan jag lova, sa Fredrik Husberg.
Dessutom blir hastigheten på nätet betydligt bättre.
– Minst tio gånger snabbare än i dagsläget.


Luftkablar
Det är i elbolagets stolpar som luftkablarna sätts upp. De förs ut till samtliga hushåll som i dag har telefon eller elektricitet och till samtliga öar med fast bosättning.
Bredbandsutbyggnaden görs i två etapper. Den första etappen består av ledningar längs ett stamnät och sker i samarbete med Brändö. Det bekostas till 70 procent av landskapet.
Del två består av anslutningar från telecentral till hushållen. Det står kommunerna ensamma för.
Just nu pågår ansökningar om miljötillstånd vad gäller sjökabeln, entreprenörer söks vad gäller det praktiska arbetet och en slutgiltig budget ska göras upp.
– I slutet av mars ska projekteringen komma till fullmäktige och där ska det definitiva beslutet tas, säger Fredrik Husberg.
Den sista december i år ska bredbandsutbyggnaden vara klar i norra skärgården. Om allt går enligt dagens planer.
– Går allt som smort börjar vi sätta upp kabeln i elstolparna redan i vår, säger Jim Eriksson. En förutsättning är att priset blir rimligt. Men det ser bra ut så här långt. Vi bygger ju för framtiden.
I går kväll, torsdag, hölls motsvarande stormöte på Brändö.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax