DELA

Stormen Ivar drog fram över Åland

Flera av rederiernas färjor misslyckade att lägga till i Mariehamn och Långnäs under natten på grund av den hårda blåsten, och hushåll på norra Åland blev strömlösa när träd blåste ner över ledningarna.

Stormen Ivar, eller Seija som den heter på fastlandet, drog fram med full styrka över Åland i natt. Enligt Ålands radio uppmättes vidstyrkor på 29 sekundmeter tidigt i morse. Den hårda vinden orsakade bland annat en del strömavbrott under natten.
– Det drabbade främst södra Geta och Saltvik. Där avlöste avbrotten varandra, men sedan gick det över efter det. Vi hade också några skärgårdsfel, i Kumlinge, säger Kent Lindholm vid Ålands Elandelslag som ledde nattens jourarbete.

Det första samtalet om avbrott kom en halvtimme innan midnatt. Det var främst nedblåsta träd som orsakade avbrotten och sammanlagt åtta montörer arbetade ute i fält under natten för att abonnenterna skulle få elen tillbaka.
Också räddningsverket fick rycka ut efter att träd blåst ner.
– Det var ganska många träd som blåste ner, bland annat i Hammarland och i Jomala, säger brandmästare Yngve Landström.

Också rederierna fick problem i samband med stormen.
– Både m/s Grace och m/s Amorella på Åborutten försökte tappert att gå in i Långnäs, men fick köra förbi eftersom det blåste så extremt hårt i natt. Och m/s Mariella från Helsingfors fick också köra förbi, säger Viking Lines informationschef Johanna Boijer-Svahnström.
– M/s Galaxy fick passera Åland, men annars har jag inte fått några allvarliga rapporter. Det gungade säkert en del, men ingen allvarligt hände, säger Janis Pavuls, kommunikationschef på Tallink Silja.
Båda rederiernas fartyg ska nu köra enligt tidtabell igen.

Sammanlagt blev cirka 200 000 hushåll i hela landet strömlösa till följd av stormen. Många träd har fallit under natten, vilket medför vissa störningar i tågtrafiken i riket under dagen. Det kan också förekomma förseningar i flygtrafiken, men enligt Finavia blir det knappast tal om att ställa in några flyg.

Stormen har nu mattats av och i Lemland Nyhamn uppges det blåsa runt 15 sekundmeter just nu.

Minna Wallén/FNB