DELA

Stor oro bland Viking-anställda

Beskedet att Viking Line inleder samarbetsförhandlingar om sammanlagt 45 tjänster har skapat oro bland rederiets landanställda.
– Många har svårt att koncentrera sig på jobbet, säger Sjömansunionens huvudförtroendeman Johanna Virta.
De anställda i Mariehamn, Åbo, Helsingfors och Tammerfors fick reda på att samarbetsförhandlingar rörande 25 tjänster hade inletts i måndags eftermiddag. Under tisdagen meddelade rederiet att också 20 tjänster i Sverige hotas. Totalt handlar det alltså om 45 tjänster som ska sparas in, men vilka affärsområden som drabbas var i går ännu oklart.
Totalt har Viking Line 700 landanställda på de olika kontoren och i hamnarna i Finland, Sverige och på Åland. För de fackliga förtroendemännen kom beskedet om samarbetsförhandlingarna som en stor överraskning.
– Det kom väldigt plötsligt, jag visste ingenting sedan innan, säger Johanna Virta som arbetar vid kontoret i Åbo och är Sjömansunionens huvudförtroendeman för de landanställda.
Så sent som i höstas inledde rederiet samarbetsförhandlingar i Åbo, med resultatet att 18 tjänster drogs in på försäljningssidan.
– Allt är inte ens klart med höstens uppsägningar, de som hade sex månaders uppsägningstid slutar först i april. Jag håller fortfarande på att jobba med det och så kommer det här. Jag tänkte att det här är inte sant. Det är jättetungt.
Samarbetsförhandlingarna väntas ta cirka sex veckor.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén