DELA

”Stor affär” när Lisco byter ägare

– En mycket stor affär med åländska mått mätt, säger de inblandade i försäljningen av Lisco Bok- & Pappershandel och Lisco Parfym.
De totalt åtta anställda får fortsätta jobba för de nya ägarna.
Familjen Listherby säljer det 65-åriga familjeföretaget till två olika bolag. Parfymdelen i Sittkoffs köps i sin helhet av Investor Lemland/Mjuk & Len som bland annat driver spaverksamheten i Mariebad och butiken Mjuk & Len i Sittkoffs.
Själva bokhandeln säljs till det nybildade bolaget Alandia Office, som grundats av bolagen Dream Group (45%), Investor Lemland/Mjuk & Len (35%) samt Sinecura (20%).
– Vi hoppas på en del värdefulla synergieffekter i och med att vi representerar olika typer av företag och därmed stor bredd, säger Fredrik Lindqvist från Investor Lemland.

Namnet bli kvar
Dream Group driver bland annat reklamfirman Banderoll som nu integreras i Lisco, och Alandia Office:s nytillträdda vd Karl Fagerström säger att bolaget därmed kan erbjuda företagen allt från papper till skrivaren till reklamprodukter. En ny företagssäljare av reklamprodukter ska anställas.
Också Mjuk & Len kan tänka sig synergieffekter som att böcker om skönhet och hälsa säljs i butikerna och spa-avdelningen på Mariebad. Och kanske hudvårdsprodukter kan börja köpas i bokhandeln. Sinecura slutligen driver bland annat Lekplaneten och då handlar det i första hand om att barnböcker kan erbjudas på fler ställen.
Bok- och pappershandeln kommer ändå att fortsätta i stort sett enligt samma koncept som hittills och namnet tänker de nya ägarna inte heller ändra på.
– Lisco är ett starkt varumärke som funnits i ålänningarnas vardag i 65 år, och vi siktar på att förvalta det i minst 65 år till, säger Karl Fagerström.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist