DELA

Stolphålen hittade vid utgrävningarna i Saltvik

I onsdags strax före lunch hände det som projektledare Kristin Ilves hoppats på: man hittade stolphål vid utgrävningarna i Saltvik.
– Jag smällde spaden i en stor sten, och där var det, säger Rasmus Olin som stötte på fyndet.
Vid det här laget har man grävt sig ner under ploglagret och befinner sig på ungefär trettio centimeters djup.
– Hittills har vi hittat tre stolphål, och det blir förmodligen ett fjärde, säger Ilves.
Stolphålen är stora, cirka en meter i diameter. De bar upp konstruktionen till den stora hallen som användes för ceremoniella fester och bjudningar.
– Jag är inte bara glad och exalterad över fynden, jag är också lättad. Det var rätt att satsa på det här, grävningarna och allt förarbete har inte varit förgäves.

Stenstöd
Under arbetet med att gräva ner sig till rätt djup har man hittat en hel del stenar.
– Då vi hittade stolphålen insåg vi att stenarna inte var slumpmässiga. På 1100-talet lade man ut sten för att stöda stolparna. Runt stolparna har vi alltså hittat fler stenar.
Man har också hittat tecken på att huset brunnit.
– Vi har hittat en förslaggad lerkliningsbit som indikerar att det brunnit rejält. Man brukade tända eld på huset när man lämnade det, det skulle i så fall förklara varför vi hittat så få föremål i marken. Man packade helt enkelt ihop innan man tände på och gav sig iväg. Men vi vet inte säkert.
Att stolphålen är så pass stora betyder att familjen som bodde på platsen hade makt och pengar.
– Kanske lät man skeppa hit tillräckligt stora träd för att hålla upp hallen. Till ekonomibyggnaden som låg här intill använde man betydligt mindre stolpar.

Karin Erlandsson