DELA

Stödpengarna åter till lagtinget

De 35 600 euro som Obunden samling och Moderat samlings lagtingsgrupp stridit om ska betalas tillbaka till lagtingets kanslikommission.
Det bestämde den moderata gruppen i går.
Bråket om vilket parti som ska disponera stödpengarna som i fjol beviljades den obundna lagtingsgruppen för kansliutgifter fick sin lösning efter Obunden samlings och Moderat samlings möten på onsdagen.
Budet som Moderat samlings lagtingsgrupps förhandlare Danne Sundman och Mika Nordberg hade med sig var att gruppen skulle betala en summa till Obunden samling som motsvarade kansliutgifterna för 2013.
Resten skulle Moderat samling betala tillbaka till kanslikommissionen, som beviljat gruppstödet till lagtingsgruppen..
På kvällen höll Obunden samlings styrelse ett möte där man såg på alternativen. Då diskuterade man också möjligheten att göra en polisanmälan, säger partiledaren Henrietta Hellström.
Grunden för en anmälan skulle ha varit att pengarna flyttades från de obundnas konto till ett konto i Moderat samlings namn innan styrelsen tagit ställning frågan eller fått kännedom om överföringen.
Det blev ingen anmälan men styrelsens svar till moderaterna efter onsdagens möte formulerades som ett krav:
Antingen skulle moderaterna betala hela summan – 35 600 euro – tillbaka till de obundnas partikassa, eller så skulle pengarna betalas till lagtingets kanslikommission.
Moderat samling valde det senare alternativet.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom