DELA

Stöd för sänkt promillegräns

Gärna en sänkt gräns för rattfylla – till 0,2 promille.
Det tycker flera lagtingsledamöter – inklusive Roger Jansson (FS), som tidigare var mot en sänkning men ändrade sig efter en promilletest då han blev ”ganska lullig”
Lagtingets lagutskott har sett på tre motioner som har med rattfylla att göra:
Gun-Mari Lindholm (OB) vill att dömda rattfyllerister skall kunna installera alkolås som ett alternativ till körförbud.
Fredrik Karlström (OB) vill att rattfylleristers fordon skall förverkas efter upprepade grova rattfyllor.
Socialdemokraterna vill sänka gränsen för rattonykterhet från 0,5 till 0,2 promille.
Utskottet föreslår att alla tre motioner förkastas, säger utskottsordföranden Olof Erland (Lib).
Att en bil förverkas är inget hinder för bilägaren, han eller hon kan köpa en annan och fungerande bil för 200-300 euro. Och om rattfylleristen kör en lånad eller hyrd bil kan en oskyldig bilägare drabbas.
Det finns flera sätt att kringgå ett alkolås. Att någon annan blåser före starten är det enklaste, men den som är tekniskt kunnig kan också kringgå låset.
Men förslaget om sänkt promillegräns ser utskottet fördelar med. Man låser sig inte till motionen, men man vill ge landskapsregeringen mandat att se över promillegränsen.
En tänkbar lösning är att ha en nedre promillegräns på 0,2 som benämns ”förseelse”. Den första gången en förare åker fast för en sådan blir man av med körkort en viss tid, kombinerat med böter. Om det upprepas kan körkortet dras in en längre tid, kombinerat med högre böter.

FS inte eniga
De frisinnade kan inte enas om promillegränsen. Det vore fel att sänka den till 0,2 promille om det är de grova rattfylleristerna man vill åt, sade Johan Ehn.
Hans partikamrat Roger Jansson, som tidigare var mot en sänkning, tycker nu att 0,2 är ett intressant alternativ. Han hade ändrat sig efter en promilletest i lagtingshuset, där ett dussintal ledamöter drack snaps och vin och sedan testade promillenivån.
Efter två glas vin och en snaps var Roger Jansson fortfarande under 0,5-gränsen. Efter en halvtimme kände han sig ”ganska lullig” och skulle inte ha kommit på tanken att köra.
Läs mer i papperstidningen.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax