DELA

Stockholmare skådar stjärnor på Kökar

Ser du stjärnan i det blå?
På Kökar hoppas man på klart väder i helgen för ett gäng stjärnskådare som kommer för att spana upp i natthimlen.
– I Stockholm ser de ingenting av allt det vi kan erbjuda här, säger en lokal arrangör.
För allra första gången utnyttjas i helgen den åländska skärgårdens mörka och fina stjärnhimlen som mål för gästande amatörastronomer.
Det är ett gäng bestående av fem sex personer, både män och kvinnor, som alla tillhör Stockholms amatörastronomer, STAR, som är på väg till Åland för att utöva sin hobby.
Bernt Balck, boende på Kökar, i Mariehamn och Stockholm, har lockat hit gänget.
– Jag har i flera år propagerat för att fler skulle upptäcka den otroligt stjärnhimlen som vi har här i den åländska skärgården. Den är unik och helt fantastiskt.
I närheten av storstäder eller annan bebyggelse finns numera det som kallas ljusföroreningar, alltså konstgjort ljus som försvårar stjärnskådning med de ljuskänsliga teleskopen och också med blotta ögat.
Det är rent mörker som en amatörastronom söker. Och det finns i skärgården.

Plattform på kulle
Stockholmsgänget ska bo hos Erik Österlund på Kökar Österbygge. Han han byggt en plattform uppe på en kulle, som passar bra att sätta upp teleskopen på.
– Vi ska se på Jupiter som är så fin i öster dessa veckor och vi ska spana efter Jupiters månar. Sedan finns det tusen andra himlakroppar att sikta in sig på.
Nybörjaren kanske börjar med att se på månen.
– Det är också fantastiskt fint – kratrarna och bergen har så vackra namns som Regnbågsviken och Fruktbarhetens hav och allt vad de heter.
Stjärnturisterna anländer till Kökar i kväll, torsdag, och ska finnas på plattformen i Österbygge mellan 21.00 till 24.00 fredag och lördag kväll.
Om det blir mulet improviseras det med någon föreläsning och diskussioner. Men enligt Bernt Balck ser det lovande ut vad gäller väderprognoserna.
Läs mer i papperstidningen!

Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax