DELA

Stigande oljepriser ger rekordhöga bränslekostnader

Oljepriset stiger och bunkerkostnaderna för färjorna ökar. Trafikavdelningen gjorde av med 5 miljoner euro på bränsle i fjol och de stigande priserna kan öka på summan ytterligare detta år.
Bensinpriset på Åland är redan över 1,80 euro litern.
I Viking Lines årsberättelse för 2011 konstaterar vd Mikael Backman att koncernens bränslekostnader för år 2009 var 37,2 miljoner medan kostnaderna för 2011 var 62,1 miljoner euro.
Oljepriset har stigit och enligt Svenska Petroleum och Biodrivmedels Institutets hemsida fortsätter priset stiga. Priset för råolja är nu 125 dollar per tunna (barrel), samma nivå som det var på senast maj 2011.
Enligt den finländska Oljebranschens centralförbund är orsakerna bland annat de blockader EU infört mot det oljeproducerande Iran. Experter har beräknat att blockaderna höjt priset med 5-10 dollar tunnan.
Den svaga euron i förhållande till dollarn påverkar också bränslepriserna i Finland. Världsmarknadspriset i euro på råolja och bensin var rekordhögt i mitten av mars enligt centralförbundet. Det har i sin tur lett till att även andra oljeprodukters världsmarknadspris har stigit.
På Åland rör sig bensinpriserna redan över 1,80 euro litern.

Dyrt för landskapet
På landskapets trafikavdelning behövs det bränsle, främst till skärgårdstrafiken, men även en del till bilar och väghyvlar.
– Det motsvarar cirka 1–2 procent av kostnaderna, säger Bo Fleege som är ekonomichef på trafikavdelningen.
År 2011 förbrukade trafikavdelningen bränsle för cirka 5 miljoner euro.
Fleege vill inte spekulera om hur mycket bränslekostnaderna kan öka den närmaste tiden.
– Det är till och med svårt att spekulera vad det kostar nästa vecka.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds