DELA

Statligt ägt företag anlitar Posten Åland

Statligt delägda Rahapaja Moneta distribuerar sina samlingsmynt via Åland.
– Posten på Åland var mest gynnsamt för oss, säger informationschef Håkan Forsgård.
En ålänning som samlar på special- och jubileumsmynt och -medaljer upptäckte att den senaste försändelsen är poststämplad på Åland. Som avsändare finns en postbox i Mariehamn.
– Det kom i ett stort kuvert där betalningsforsedeln var i en plastficka på utsidan. Så har det aldrig varit förut och jag reagerade. Då såg jag att det var stämplat på Åland, säger han.
Mynten och medaljerna marknadsförs och distribueras av Oy Nordic Moneta Ab. Den finska filialen, Rahapaja Moneta, ägs till 50 procent av det statliga Myntverket i Finland och till 50 procent av det privatägda Samlerhuset Group.
– De vanliga bruksmynten sköts helt och hållet av myntverket tillsammans med finansministeriet och Finlands bank, säger Håkan Forsgård, informationschef vid Rahapaja Moneta.


Kan öka
Företaget har flera olika orter man levererar sina försändelser från. Tidigare hade man ett lager i Norge, men av olika orsaker – bland annat för att landet står utanför EU – sökte man nya alternativ.
– Åland erbjöd oss ett utmärkt alternativ. Det ligger nära, är kostnadseffektivt och kunde erbjuda oss exakt de tjänster vi behövde vad gäller lagerhållning, förpackning och distribution av en del av våra produkter, säger Forsgård.
Han säger att största delen av distributionen kommer från andra ställen, men att Åland utger någon procent av lagerhållningen.
– Det kan komma att öka, säger Håkan Forsgård.
Spelade skatteundantaget någon roll i beslutet att anlita posten på Åland?
– Det har säkert haft en viss del i beslutet, det kan man knappast förbise. Men helheten avgjorde, det finns många saker som är positiva och som tillgodoser våra behov.
Har någon principdiskussion hållits gällande Ålands speciella ställning i och med skatteundantaget?
– Naturligtvis gick vi igenom, diskuterade och jämförde olika alternativ. En stor del av Finlands postorderföretag sköter sin distribution via Åland och vi tycker det är det mest gynnsamma alternativet för både oss och andra. Så här långt är vi väldigt nöjda med posten på Ålands verksamhet, säger Forsgård.
Fanns delägarna, det statliga myntverket, med i diskussionerna?
– Jag har inte svar på det, men helt klart är att när det gäller operativa delar står ledningen i Rahapaja Moneta själv för sina beslut. Är det riktigt viktiga frågor kan det hända att ägarna finns med i diskussionerna.


Många samlare
Rahapaja Moneta distribuerar special- och jubileumsmynt till 10.000-tals kunder, både till engångsköpare och abonnenter.
– När euron kom 2002 upplevde vi en boom, många ville ha den sista finska marken och den första euron. Nu har det lugnat ned sig, men fortfarande är väldigt många intresserade av att samla mynt, säger Håkan Forsgård.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax