DELA

Startar gemensam miljökampanj

Ett Åland – en planet.
Det är namnet på kampanjen som en gång för alla ska få in ett hållbarhetsperspektiv i politiken.
Sex initiativtagare från varsitt parti har lanserat kampanjen ”1 Åland – 1 Planet”. Målsättningen är att få till ett samarbete mellan partierna för att kunna fatta övergripande beslut. Man ser också att det finns en kunskapsbrist och en avsaknad av verkligt engagemang och vill därför satsa på utbildning av lagtingsledamöter.
Axel Jonsson (ÅF) är yngst av initiativtagarna.
– Jag tror att ungdomar bryr sig mer om den här frågan än det politiska etablissemanget i övrigt, säger han.


Alla partier
Initiativtagarna ser inte att deras olika politiska tillhörigheter innebär något samarbetsproblem.
– Det finns skillnader i politik, men vi ser ett gemensamt problem. Vi vill agera på ett nytt sätt: det har pratats mycket om hållbar utveckling men man har inte kommit till de beslut som krävs, säger Erica Scott (Ob).
Dan Jansén (S) säger att hållbarhetsfrågorna är något som berör alla, men ingen av initiativtagarna vill ge några konkreta exempel på vilka frågor det handlar om eller vilka åtgärder de vill se under den kommande mandatperioden. Det handlar inte om enskilda frågor, säger de, utan om att enas om att man vill uppnå ett hållbart samhälle.
– Man kan egentligen inte säga i förväg vad som ska göras. Först måste vi få till ett beslut om att Åland ska bli ett hållbart samhälle, säger Mikael Stjärnfelt (Lib).
Kommer era partier att lyssna på er?
– Vi är medvetna om att vi inte kommer att få gehör för alla frågor, men eftersom vi kan driva på inom alla falanger har vi större chanser, säger Anneli Karlberg (M)
Bland initiativtagarna finns också Erica Sjöström (C).
Läs mer i papperstidningen!

Axel Kronholm