DELA

Starkt engagemang mot EU:s momshot

Europaparlamentariker Carl Haglund säger tydligt nej till EU:s planer på att alla ideella föreningar skall bli momspliktiga.
På Åland hoppas idrottsförbundet att alla deltar i en stor gemensam aktion mot Bryssel och också åländska politiker lovar agera.
Knappt hade Ålands idrottsförbund hunnit slå larm om momshotet mot Europas ideella och allmännyttiga organisationer innan Carl Haglund i Bryssel svarade med ett pressmeddelande där han berömmer idrottsförbundets insats i frågan.
– Vi kan under inga omständigheter acceptera en utveckling där EU vill momsbelägga föreningssektorn, säger Haglund
– Jag kommer på samma sätt som tidigare att fortsätta arbetet för tredje sektorns verksamhetsförutsättningar. Det här betyder ett tydligt nej till både beskattningen av föreningar och momsförpliktelserna från EU:s sida.

Bombardera EU
På Åland mobiliseras nu styrkor i kampen mot en eventuell moms.
– Vi vill att alla föreningar och gärna också enskilda aktiva nu skall bombardera EU med skrivelser för att markera att vi inte vill ha förändringar, säger idrottsförbundets sportchef Jani Westerlund.
Westerlund deltog i ett möte som landskapets kulturchef Jan-Ole Lönnblad arrangerade i går. På mötet informerade kulturministern och vice lantrådet Britt Lundberg (C) om EU:s planer, skattedirektör Raija Aller-Mattsson redogjorde för dagens skattebestämmelser och Westerlund för de aktioner som är på gång inom idrottsvärlden.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen