DELA

Stämningsansökan mot Algots hus

En hyresgäst i Algots hus har lämnat in en stämningsansökan mot fastighetsbolaget.
– Bra, tycker hyresgästföreningens ordförande Mats Granesäter.
Orsaken till stämningsansökan är att Algots hus sagt upp avtalet för hyresgästens lägenhet i syfte att höja hyran. Hyran för lägenheten på 36 kvadratmeter höjs från 350 euro till 472 euro i månaden.
Ålands hyresrättsförening har anlitat juristen Trond Hornseth som har hjälpt hyresgästen med stämningsansökan. Enligt den upplever hyresgästen att Algots hus försöker ”tilltvinga sig en oskälig hyreshöjning och hyra”.
– Lagstiftaren ger visserligen Algots hus Ab rätt att säga upp hyresavtalet för justering av hyran, men hyran får inte anses oskälig efter justeringen.
Hyresgästen vill att tingsrätten förklarar Algots hus uppsägning utan verkan, och att hyresavtalet ska fortsätta på de tidigare villkoren.
– Det är bra att en av våra medlemmar nu vågar stämma Algots Hus, och vi har lovat att ställa upp på alla sätt vi kan för att få rätt i detta ärende, skriver hyresgästföreningens ordförande Mats Granesäter i ett pressmeddelande.
Han hoppas att stämningen får hyresvärden att ”ta sitt förnuft tillfånga”.
– Den lägenhet som vår medlem bor i är inte vid havet eller mitt i staden eller med vacker utsikt och är på intet sätt någon lyxlägenhet. Därför är det inte motiverat att ta ut nästa 13 euro i hyra. (pd)