DELA

Ståhlmans fick avslag av LR

Landskapsregeringen avslog Ståhlmans taxis anhållan om att få överföra de personliga taxitillstånden till bolaget. Det här betyder i praktiken att Ståhlmans taxi inte kan sälja sina bilar som taxibilar.
– Vi har sju bilar, sex med rullstolslift och alla med taxameter. Nu måste de säljas på öppna marknaden, säger delägaren Jan-Erik Ståhlman.
Som Nyan berättade förra veckan slutar Ståhlmans taxi med sin verksamhet efter att vårterminen tagit slut. För att enkelt kunna sälja firman har bolaget anhållit om att få överföra chaufförernas personliga taxitillstånd på bolaget.
– Då kunde vi sälja bilar och tillstånd i ett paket och de som tar över kunde börja köra direkt.


Säljer bilar
Landskapsregeringen avslog deras ansökan. Den huvudsakliga motiveringen var att den interna konkurrensen inte mår bra av att tillstånd koncentreras på en och samma hand.
– Jag förstår inte hur det kan bli mer monopol än det redan är. Vi har sju bilar och Mariehamns taxi har 25. Jag förstår inte hur de tänkte där, säger Jan-Erik Ståhlman.
Bara Ståhlmans taxi får behålla sina chaufförer ”håller de ut till sommaren”. Nu kör de bland annat hela södra Ålands skolskjutsar. Ståhlmans taxi kan varken sälja sina bilar eller lämna in sina tillstånd innan vårterminen är slut.
– Vi har fyra månaders uppsägning gentemot våra chaufförer, men de har bara en gentemot oss. Man är lite livegen där.


Hellre fly
Jan-Erik Ståhlman är inte nöjd med beslutet.
– Vill landskapsregeringen ha makt istället för service måste de väl få ha sin makt då.
Han är också förvånad över det utlåtande om Ståhlmans taxi som Ålands yrkesbilägarförbund lämnade in i samband med anhållan till landskapsregeringen.
– Vi har haft som målsättning att kunderna alltid skall kunna nå oss och så långt som möjligt att de skall få en bil på den tid de önskat. Ändå menade Åybf att vår service var någorlunda god. Jag har levt i villfarelsen att vi har haft god service.
Ståhlmans taxi har varit ett familjeföretag i 82 år. Delägarnas söner saknar än så länge utbildning.
– Vi vill att de skall vara utbildade innan de tar över ett företag, därför tar inte de över. Man kan säga att vi hellre flyr än illa fäktar, vi har försökt få något till stånd i flera år men det är som det är.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax