DELA

Stadsdirektörsvalet blir en riktig rysare

Stadsdirektörsvalet i fullmäktige på tisdag blir en nervkittlande historia.
Partierna är uppenbarligen inte överens och omröstningarna om de fyra kandidaterna kan bli flera.

Nya Åland har tidigare berättat att rekryteringsföretaget Mercuri Urval – eller MU-Consultants som är det bolag som har fakturerat staden – föreslog fyra kandidater för intervju. Kandidaterna var finanschef Annica Ekstedt och Senior Advisor Erik Lidberg från Sverige, kanslichef Emma Dahlén från Mariehamn och förvaltningsfogde Barbara Heinonen från riket. Också ålänningen Jesper Eliasson kallades senare till intervju.
Lidberg har under processens gång tagit tillbaka sin ansökan.

Stadsstyrelsen kunde uppenbarligen inte på sitt möte i torsdags enas om en kandidat och därför ger man inte heller någon vägkost åt fullmäktige som ska välja en av kandidaterna på tisdag. Inte heller berättar man i förväg hur Mercuri Urval rangordnat kandidaterna, något som ingick i uppdraget.
De fyra kandidaternas meritlistor bifogades fullmäktiges föredragningslista som distribuerades i fredags

Enligt vad Nya Åland erfar har Mercuri Urval placerat Annica Ekstedt och Barbara Heinonen på delad första plats i den interna rangordningen med Emma Dahlén på tredje.

De förhandsuppgifter som Nya Åland fick från olika håll i fredags var att socialdemokrater och liberaler med sammanlagt 13 röster stöder Barbara Heinonen medan de sju moderata ledamöterna sannolikt ger sitt stöd åt Emma Dahlén som sköter stadsdirektörens uppgifter tills vidare och som sökte jobbet också förra gången det lediganslogs.
– Vi har en kandidat men vi säger inte vem det är , säger fullmäktiges ordförande Christian Beijar (S).

Fullmäktigeledamoten Tage Silander (M) stöder öppet Emma Dahlén på sociala medier.

Tisdagens möte direktsänds i Åland 24 med start klockan 19.

Läs mer i måndagens Nya Åland.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax
.