DELA

Stadsdirektörens julhälsning

Mariehamn är en fantastisk stad på en fantastisk ö! Det är mycket möjligt att det inte finns någon bättre att plats att bo på i hela världen. När jag presenterar staden för våra gäster brukar jag använda formuleringen ”världens minsta metropol”.
Det skriver stadsdirektör Edgar Vickström i sin julhälsning.
Han fortsätter:
Mariehamn är nämligen huvudstad på Åland och säte för både ett parlament och en regering. Självstyrelsen ger oss många viktiga egna symboler som t.ex. flagga, frimärken och registreringsskyltar. Den ger egna institutioner som PAF och Posten Åland.
Vi har egen lagstiftning på många områden och står utanför EU:s skatteunion, så att vi kan erbjuda taxfree för våra resenärer. Vårt föreningsliv är rikt och de åländska klubbarna inom internationella föreningar har mycket gott rykte. I Mariehamn fanns huvudkontor för fyra börsnoterade bolag, och det finns fortfarande en näringslivsbas som saknar sin motsvarighet på andra orter av samma storlek.
Vi har ett fantastiskt musik- och konsertliv, vi har många gästspel i vårt kulturhus och ett eget teaterliv som aldrig upphör att imponera. Man kan se internationell opera på stadshuset. Dunderdansarna är närmast en ny folkrörelse. Man kan segla, rida, bowla, syssla med kampsport, simma etc. etc. Vi skulle, mitt i allt, kunna ha finländska mästare i både dam- och herrfotboll att njuta av på WHA.
Det finns en riktigt bra bio i stan, och man kan äta mat av internationellt god klass på betydligt fler än ett ställe. Goda lunchrestauranger är nästan oräkneliga. Likaså antalet lokala radiostationer. Vi har två aktiva lokala tidningar, när man normalt på orter av vår stolek knappt har en lokal reporter. Och insändardebatten är sådan att jag kan vara säker på att då jag i min uppräkning säkert missat något viktigt så kommer jag att få en officiell reprimand om det av någon som vet bättre. Kort sagt; ”Det är som om vi vore mycket större än vad vi egentligen är”

Och då har jag ännu inte nämnt den offentliga servicen. Mariehamn har investerat i jättefina anläggningar och har en personal som är både yrkeskunnig och serviceinriktad. Besökare från andra kommuner brukar bli mycket imponerade av både välfärdstjänster och tekniska lösningar.
Närdemokratin är mycket god. Nästa alla är personligt bekant med någon som håller på med kommunpolitik och man kan föra fram sina åsikter. Och tycker man inte att det räcker så kan man alltid komma in med en namnlista. Engagemanget är ofta imponerande kring olika detaljfrågor. Invånarna är i huvudsak mycket nöjda med sin stad. Under 2013 kommer vi att veta hur det är, eftersom vi då genomfört en medborgarundersökning.
Visst har vi också några rejäla utmaningar framför oss, och jag vet att det vore bra med mera mod, samarbete och framåtanda när vi fortsätter utveckla vårt samhälle. Men vi har faktiskt inga krig, hungersnöd eller naturkatastrofer, och ibland är bra att stanna upp och tänka på hur bra vi i verkligheten har det.

Med dessa reflektioner vill jag önska alla ålänningar en Fridfull Jul och Ett Framgångsrikt Nytt År.
Edgar Vickström
Stadsdirektör