DELA

Stadsbibban firades med ballonger och dans

Ballonger, snittar, julpyssel, sagor och dans till dansband.
Stadsbiblioteket bjöd på ordentlig fest när man firade 20 år i det ”blå slottet på stranden”.
– Jag säger alltid att det här inte är något vanligt bibliotek, när jag berättar att jag ska sommarjobba på Mariehamns stadsbibliotek.
Det berättar konferencier Alexander Sonck i sitt lilla hyllningstal till stadsbiblioteket, som i lördags firade att det är 20 år sedan man flyttade in i huset vid Strandgatan.
Sonck utnämnde stadsbiblioteket till ”Ålands främsta skrytbygge”, i jämförelse med till exempel Självstyrelsegården och Alandica, och han liknade bibliotekshuset vid ett blått slott.

Flyttat med
Till besökarnas tjänst står bland andra biblotikarie Kerstin Öberg, som har jobbat 30 år på Mariehamns stadsbibliotek. Det betyder att hon huserat med bibliotek både i stadshuset, Arkipelag (i den del där Avancia låg) samt i det jubilerande huset.
– Det var ett väldigt lyft för stadsbiblioteket när vi fick flytta in här efter en lång kamp. Ett eget hus på rätt plats är väldigt viktigt för ett bibliotek och det här huset har verkligen fungerat bra.
Så efter 20 år är ni fortfarande lika nöjda?
– Det som vi börjat märka av nu är att vår dataledningar i väggarna inte riktigt är dimensionerade för dagens behov, men den utveckling vi sett kunde ju ingen veta något om för 20 år sedan. Det är fortfarande jättetrevligt att komma hit på jobb varje dag, säger Kerstin Öberg.
Hur ser ni på framtiden?
– Dels satsar vi på det digitala och vår hemsida, men samtidigt hoppas vi att biblioteket kan fortsätta att vara en mötesplats. En punkt där människor kan träffas.
Men ska det inte vara tyst och lugnt på ett bibliotek?
– Det är nog ett lite gammaldags att tänka så. Man ska ju kunna vistas här, det ska vara lagom tyst. Vi delar faktiskt ut öronproppar till dem som kommer och säger att de blir störda.

Inget kafé
Biblioteken får efterhand anpassa sig efter låntagarnas och besökarnas behov. Det visade sig till exempel att det fanns ett ytterst litet behov av den tysta läsesalen, så nu är det rummet borta och inhyser istället högskolans kurslitteratur.
– Idag sitter många med hörlurar framför sin laptop istället. Och för dem som vill grupparbeta har vi mindre rum, säger Kerstin Öberg.
I originalplanerna för stadsbiblioteket fanns ett kafé med, men dessa planer blev aldrig verklighet.
– Visst skulle det vara trevligt med ett kafé. Men vi har en kaffeautomat och den har nyligen bytts ut mot en ny, så nu kan jag rekommendera en kopp, säger Kerstin Öberg.

Senast på invigning
Så var det dags för åländska dansbandet Högtryck att äntra scenen. En inte alltför vanlig syn i ett bibliotek.
– Senast vi hade dans här var nog vid invigningen, berättar Kerstin Öberg.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax

tfn 528 463

Foto: FREDRIK TÖRNROOS

fredrik.tornroos@nyan.ax