DELA

Sportlovet bjuder på ett snällt vinterväder

Inga större snömängder, inga stormar eller hårda vindar, inte tö men inte heller speciellt kallt.
Så sammanfattar Finlands meteorologiska institut väderprognosen för sportlovsveckan. Alldeles i början av veckan rör sig ett lågtryck över oss som sannolikt för med sig snö. Vindarna är ostliga och det är strax under noll.
Från om med tisdag vänder vinden till nordlig vilket betyder något kallare temperaturer men eftersom vi fortsättningsvis har mulet handlar det inte om fler minusgrader än fem eller sex.
Det här vädret består men mot slutet av perioden kan vi få se skymtar av solen.
Den svenska meteorologerna uppmanar alla som skall till landets skidorter att hålla sig uppdaterade vad lavinrisken beträffar och följa de instruktioner som är knutna till varningarna.
I går var det en klass tre varning för Ramundberget och Tandådalen/Hundfjället. Klass tre innebär att lavinrisken är betydande och att mänskligt utlösta laviner är sannolika och spontana laviner möjliga i branta sluttningar och platser med ovanliggande branta partier.
På de flesta andra svenska skidorter var lavinfaran klassad som en tvåa, det vill säga måttlig. Dagligen uppdaterad lavininformation hittar man på snorapporten.se/lavinrisk.
Sjöbevakningen i Finland varnar för sin del för förrädiska isar eftersom den senaste tidens töväder har tärt på tjockleken. (tt-s)