DELA

Sportfiskare erbjuds köpa fiskekort på nätet

Den som vill fiska på Eckerö eller kring Hammarudda köper nu fiskekortet enkelt på nätet.
I går lanserades den efterlängtade tjänsten.
Problemet med att det inte finns någon enhetlig information om sportfisket på Åland har ventilerats i årtionden på olika plan och i olika instanser. Fiskare, vattenägare och aktörer i turismbranschen har gång på gång påtalat behovet av ett fungerande och överskådligt system.
Nu finns det systemet.
Från och med i går kan man köpa Eckerökortet och Hammaruddakortet online och går allt enligt planerna finns samtliga Ålands fiskekortsområden med en dag. Redan till midsommar räknar Visit Åland med att kartan har utökats med ytterligare 15-20 områden.
Projektet ”Fiskekartor” finansieras av Leader Åland och drivs av Visit Åland.
– Det som nu lanseras är ett modernt, digitaliserat, enhetligt kartunderlag för hela Åland, säger David Ståhlman, projektansvarig på Leader Åland.
Nyheten erbjuder fördelar till alla parter. Sportfiskarna kan inte bara köpa sina fiskekort via nätet, de hittar också länkar till andra försäljningsställen på den interaktiva kartan. Det finns länkar till informationssidor om gällande regler och begränsningar i respektive fiskekortsområde och också till hela Visit Ålands utbud av sajter.
Kartan fungerar i datorer, paddor och smarttelefoner och den hjälper inte bara en fisketurist att planera sin resa utan också då draget kastas i sjön.
– Du kan zooma in och ut, få fram din GPS-funktion och se de olika fastighetsgränserna så att du kan förhålla dig till dem. Men det är inte tänkt att man ska navigera efter kartorna, det kan man inte, säger Ståhlman.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen