DELA

Spöklikt tyst på sjukhuset

På ÅHS har läkarna fullt upp med att fokusera på att lösa situationen för patienterna.
Tyst och vitt. På ÅHS märks det tydligt att tehyiterna klätt på sig de röda strejkvästarna inlett strejken och lämnat byggnaden. Vid receptionen vid huvudingången finns två läkare som står och pratar. I korridoren på den kirurgiska avdelningen där det ofta brukar krylla av liv är det helt folktomt.
Även om alla in i det sista hoppades på att förhandlarna skulle nå fram till en lösning har förberedelserna pågått i flera veckor då Tehy börjde varsla om strejk säger chefsläkare Jaana Lignell. Själv har hon inte hunnit reflektera över sina egna känslor över att strejken verkligen brutit ut.
– Vi har varit fokuserade på att hitta platser åt de behövande. Det känns som om vi har läget under kontroll, eller ja, så under kontroll som man kan ha det på ett sjukhus.


Flyttas
Alla patienter som inte har fått åka hem eller förflyttats till andra sjukhus har fått plats på den nya allvårdsavdelningen med 30 platser. Det är en fjärdedel av de 148 vårdplatser som normalt sätt finns på sjukhuset. Intensivavdelningen har tre platser och också den psykiatriska öppna och slutna avdelningen har skurit ner platserna till 9 slutna platser.
– Innan morgonrundan fanns det ännu 14 patienter kvar. Man har kanske väntat med att skriva ut dem till sista stund, säger vårdchef Bengt Michelsson.
Både Michelsson och Lignell hoppas på att strejken blir kort.
Hur länge klarar ni en strejk?
– Det kan jag inte uttala mig om. Nu är nästa arbetsskift klart fram till i morgon på morgonen (läs i dag) så tills dess är bemanningsfrågan löst.


Inte frågvisa
Vid anmälningsdesken till röntgenavdelningen sitter och väntar Gabriella Fagerström. Vanliga dagar brukar ett femtiotal kunder fylla i papper vid henne.
– På förmiddagen var det många men det dog ut vid klockan två, säger Fagerström.
Speciellt fundersamma eller frågvisa har de patienterna som hon har pratat med inte varit.
– Det har stått så mycket om det i tidningarna, säger hon.
Läs mer om Tehy-strejken i papperstidningen!

Annica Lindström