DELA

Specialutbildade poliser utreder brott mot barn

I år har antalet polisanmälningar om brott mot barn minskat – en glädjande utveckling.
Men trots det har polisen fått in 16 anmälningar: Två rör våldtäkt, fyra sexuellt utnyttjande och tio misshandel.
I år har det varit ovanligt många fall i tingsrätten där män stått åtalade för att ha utnyttjat barn sexuellt, också grovt. I nästan alla fall har den misstänkte dömts för brott.
Men hur ser det arbete ut som görs innan den misstänkte förövaren ställs inför rätta? Den frågan ställde Nya Åland till polisen och bjöds därför in för att träffa personerna som ansvarar för och sköter de flesta av de här utredningarna – Olof Lindqvist, Sonja Engblom, Lars Fredling och Rainer Kull.


Fyra eldsjälar
Det visar sig att alla fyra är riktiga eldsjälar. De vet att deras jobb – som sker i det tysta – är viktigt för att resultatet ska bli så bra som möjligt.
Olof Lindqvist är förundersökningsledare när brott mot barn under 18 år utreds. Han har sammanställt ett processchema över vilka olika delar som behövs för en komplett brottsutredning. Schemat visar att många instanser medverkar och att många personer involveras. Det krävs åtskilliga moment, en del av dem måste dessutom göras flera gånger, innan ärendet kan ges till åklagaren för prövning.
– Ibland kan det bli flera hundra moment i en enda utredning, berättar han.
Och en sak är säker, säger Olof Lindqvist.
– Alla poliser som jobbar här i huset bryr sig om brott mot barn. Anmälningarna tas på allvar och vi går grundligt till väga.
Samhället har förändrats snabbt och en stor del av brotten begås via och på internet – inte minst sexbrott mot barn.
– Just nu i denna minut sitter ett antal vuxna ålänningar och tittar på barnpornografi på nätet.Också på Åland medverkar många till att göra de här barnen väldigt, väldigt illa. Det här borde vi jobba mycket mera med, men det fordrar både kunskap och tid och det har vi inte tillräckligt av, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre