DELA

Specialrådgivare i EU jobbar med sin hobby

Som Ålands specialrådgivare i EU ägnar lemlänningen Julia Lindholm dagarna åt att bevaka de åländska intressena i maktens högkvarter i Bryssel. Fem veckor in i nya jobbet är hon hittills mycket nöjd.
– Jag har ett jättestort, genuint intresse för EU och då är det i Bryssel man ska vara, säger hon.
Den 18 augusti tillträdde Julia Lindholm sin nya tjänst som specialrådgivare.
– Min huvudsakliga arbetsuppgift är att bevaka lagstiftning som är viktig för Ålands landskapsregering.
Det innebär i praktiken att hon sammanfattar olika lagförslag som kommer från EU-kommissionen och vidarebefordrar dem till landskapsregeringen vars ministrar fattar ett politiskt beslut om vilken ställning Åland har i frågan. Den ståndpunkten för Julia Lindholm sedan tillbaka till Europeiska unionens råd, eller ”rådet”, som sammanställer en gemensam ståndpunkt för de olika medlemsländerna. Efter det förhandlar rådet och EU-parlamentet tills man har kommit fram till en kompromiss och en ny lagstiftning är ett faktum.
– Eftersom Åland prioriterar alla de frågor där vi har lagstiftningsbehörighet, hör jag inte till någon särskild arbetsgrupp utan håller koll på dem alla. I 90 procent av fallen har Åland samma ståndpunkt som Finland och då ber jag mina kollegor i de arbetsgrupperna att föra fram också Ålands ståndpunkt. Jag kan inte gå på alla möten.


”Demokratiskt problem”
Just nu jobbar hon med sin hobby, säger hon. Intresset för EU är stort och genuint. Frågor som rör mänskliga rättigheter, miljön och euron ligger henne varmt om hjärtat. Och hon vill göra EU mera känt på Åland.
– EU handlar inte bara om böjda gurkor som ska mätas, utan om så mycket mer. Och på Åland finns mycket kunskap som EU skulle kunna ha nytta av också.
Jobbet som specialrådgivare förordnas på två år, med möjlighet till förlängning i ytterligare maximalt tre år.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén-Widung