DELA

Spanska gurkor misstänks ligga bakom ehec-dödsfall

Spansk gurka av de fabrikat som misstänks för att ha spridit den farliga ehec-smittan och orsakat tio tyskars död finns knappast på Åland.
Det visar en koll i butikerna i helgen.
EU-kommissionen bekräftade i torsdags att spanska gurkor är en av källorna till utbrottet av ehec i norra Tyskland, uppger nyhetsbyrån AFP. En av sorterna uppges vara ekologiskt odlad.
Enligt ett uttalande från kommissionen har gurkor från två provinser i Spanien, Almeria och Malaga, identifierats som en av orsakerna. Ett parti med gurkor från Nederländerna håller också på att undersökas.
Tyska myndigheter uppger att tio människor har dött av komplikationerna och att över 270 personer är allvarligt sjuka i landet, skriver den tyska tidningen Bild.
Tjeckien bekräftade i lördags att ett parti smittade spanska gurkor importerats via Tyskland, men det är oklart om de nått konsumenterna.
Enligt livsmedelsverket i Sverige finns det inget som tyder på att gurkorna finns i landet. Också det finländska livsmedelsverket Evira skriver på sin hemsida att gurkorna sannolikt inte har importerats till Finland. Evira rekommenderar ändå att konsumenterna för säkerhets skull bör undvika gurka från Spanien tills alla utredningar är klara.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre