DELA

Spännande uppdrag på Åland

För Sveriges blivande generalkonsul på Åland Ingrid Iremark blir inte Åland en lugn plats där man kan luta sig tillbaka. Hon ser uppdraget som ett hedersuppdrag.
– Åland är folkrättsligt spännande och jag har sett att det finns saker att göra, sade Ingrid Iremark när hon besökte Åland.
Hennes make har en spännande anknytning till Åland och paret har firat många midsomrar här.
Åland är inte okänd mark för Sveriges nya generalkonsul Ingrid Iremark. Hon har firat åtskilliga midsomrar på Åland med sina bekanta, familjen Wallén i Mariehamn.
Hennes make Thomas Thornquists farfar Birger Johansson var svensk generalkonsul på Åland 1919-1923 och Ingrids svärfar föddes när familjen bodde på Åland.

Hedersuppdrag
Närmast kommer Ingrid Iremark från ett uppdrag som svensk ambassadör i Kanada. När åländsk media presenteras för henne i det svenska konsulatet sprudlar hon av energi.
– Åland känns som ett hedersuppdrag, säger hon. Det är en unik post vilket alla kanske inte förstår. Jag är glad att få efterträda Bertil (Jobeus, avgående svensk generalkonsul. Reds anm.). Han är en gammal vän och medarbetare.
Ingrid Iremark tillträder som generalkonsul i månadsskiftet augusti-september. Hon utnämns först för 3 år och kan sedan få förlängning ett år i taget i två omgångar.
Läs mer i papperstidningen.

Nina Smeds