DELA

Sova på jobbet inget för ålänningar

Forskningsrön visar att en tupplur på cirka 15 minuter gör dig mer effektiv på jobbet. Men att sova på arbetstid är inget som lockar här på Åland.
Framåt eftermiddagen kan ögonlocken kännas tunga och arbetsuppgifterna övermäktiga. Forskare uppger att en tupplur på ungefär en kvart vid lunchtid varje dag kan göra dig piggare och mer effektiv. I flera länder har man anammat tuppluren som en del av arbetsdagen.
I Japan tillexempel, har flera arbetsplatser så kallade tupplursrum där anställda kan ta en siesta. Men här är det än så länge ganska ovanligt att en anställd tar sig tid att sova en stund på dagen. En del yrkesgrupper har dock en vilostund inplanerad under sin arbetsdag, en av dem är daghemspersonal som vilar med barnen varje dag. Men så mycket tupplur blir det inte.
– Nej, barnen somnar och vaknar ju i skift. Det finns alltid något att göra. Men man kommer ner i varv och det är ganska viktigt, eftersom det är rätt mycket aktivitet annars under dagen, säger Camilla Eriksson som arbetar på daghemmet Blåbäret i Mariehamn.
Hon känner inte heller att en regelrätt tupplur skulle göra någon större skillnad för hennes effektivitet på jobbet.
– Nej, det tror jag faktiskt inte. Men om man är trött på dagen borde man kanske sova längre på nätterna.

Kan flexa
Den uppfattningen finns också på andra arbetsplatser. På Ålandsbanken till exempel känns det väldigt främmande för de anställda att sova på arbetstid.
– Det finns inget uttalat regelverk för att det är okej. Däremot kan man ju flexa sin arbetstid om man känner att man har det behovet. Här är det vanligare att man rör på sig för att bli piggare, till exempel genom att jogga på lunchen eller gå en sväng runt kvarteret, säger Marie Löfström, human resources-specialist på Ålandsbanken. Själv säger hon att hon inte skulle kunna komma till ro och ta en tupplur på arbetsplatsen.

Carin Karlsson