DELA

Sossarna och Centern valets vinnare

23.45 Nu är det klart: Sossarna fördubblar sina mandat och går framåt till sex mandat, Obunden samling stannar på fyra mandat, Ålands framtid ökar från ett till tre mandat, Centern tappar ett mandat och stannar på sju, Moderaterna ökar ett mandat till fyra och Liberalerna tappar hela fyra mandat och landar på sex stycken.


 

23.43 Resultatet från Mariehamn: Socialdemokraterna går framåt liksom Ålands framtid, Centern backar lite, Moderaterna ökar något, Liberalerna backar stort.

23.38 Vem blir nästa lantråd? Centerns partiledare Harry Jansson verkar inte bli invald. Camilla Gunell (S) nämns som en kandidat av en högt upsatt Centerpartist.

23.20 Moderaterna är först ut med att korka upp champagnen.

23.15 Just nu är mandaten fördelade så här: Socialdemokraterna 6 (3 i valet 2007), Obunden samling 4 (4), Ålands framtid 3 (2), Centern 7 (8), Moderaterna 4 (3) Liberalerna 6 (10).

23.04: Harry Jansson: Centern har gått ungefär som väntat. Personligen är det ett fiasko. Det blir tufft att ta igen åtta mandat. Det kan nog bli att vi tappar ett.

23.02 Det ser inte ut som att Centerns partiledare Harry Jansson kommer in. Dels tappade som sagt partiet ett mandat just, och dessutom ligger Roger Slotte före Jansson på listan om vilka som nästan kommit in.

22.59: När tre av fyra valkretsar i Mariehamn nu är räknade tar Socialdemokraterna ytterligare ett mandat och har nu sex. Lika mång ahar Liberalerna. Centern tappar ett till sju. Övriga är oförändrade. Socialdemokraternas sjätte mandat går till Barbro Sundback som är tillbaka i lagtinget med det.

22.45: Det tar ännu några minuter innan rösterna från Stadshuset och Västernäs kommer. En liten paus är påkallad.

22.40: Jörgen Pettersson (C): Det fanns en efterfrågan efter något nytt och det är möjligt att man såg min kandidatur som något nytt.

22.35 Wille Valve (M): jag hade inte väntat mig det här. Jag vill jobba med att riva upp gränshinder, som premier league-rättigheter, och att minska fosforutsläppen.

22.32 Efter Jomala-rösterna kan man också konstatera att Jörgen Pettersson drar flest röster i Centern.

22.30 Igge Holmberg (S) om att han ser ut att komma in i lagtinget: jag har träffat folk och skrivit insändare. Folk vet vad jag står för.
Han hyllas på plats av en grupp från Röd ungdom.

22.28 Nr Jomala är fördigräknat har Moderaterna gått starkt framåt och vunnit 99 nya röster. Även Socialdemkraterna tar nästan 100 röster. Förlorare, som i många kretsar, är Liberalerna. Mandatfördelningen just nu: Lib: 6, Centern: 8, Moderaterna: 4, ÅF: 3, OB: 4, Socialdemokraterna: 5.

22.25 Centern har backat ett mandat när rösterna i Mariehamn börjar komma in. Noterbart är också att Barbro Sundback i nuläget inte är ivald i lagtinget.

21.58 Viveka Eriksson (Lib) tycker det ser dåligt ut för Liberalerna-just nu. Men i Mariehamn brukar partiet få mycket röster, påpekar hon. -Det är däremot förvånande att det andra regeringspartiet inte bär något ansvar, säger hon med anledning av att Centern verkar gå framåt.

21.51 Mandatfördelningen i lagtinget ser just nu ut så här: Socialdemokraterna (5), Obunden samling (4), Ålands framtid (3), Centern (9), Moderaterna (3) och Liberalerna (6).

21.41 Liberalerna får äntligen jubla. Får 117 av kumlingebornas röster jämfört med 73 i förra valet. Kumlingebon Mats Perämaa (Lib) är röstmagnet.

21.31 Redovisningen av röster fortsätter.

21.21 Jörgen Pettersson (C) är en av röstmagneterna i Finström. Även bland förhandröstarna är det många som har skrivit hans nummer på valsedeln.

-Jag är inte på riktigt i lagtinget än. Men blir det så är det storartat. Det är det finaste jobb man kan ha, säger han.

21.14 Axel Jonsson (ÅF) är ett av de nya kandidatnamnen som gått bäst hittills. -Det känns nyfiket och utmanande. Kul om det håller, säger han.

21.10 Sottungas röster anges. Röstmagnet är Göran Stenroos med 24 röster.

21.08 Geta: Liberalerna backar, Centern går framåt. Kommundirektör Erik Brunström samlar fyra röster.

20.54 Camilla Gunell (S) hör till de kandidater som samlat mest förhandsröster. -Det här är en nystart för Socialdemokraterna på Åland, jublar hon.

20.52 Lumparlands röster redovisas. Stort jubel vid Moderaternas bord. Raija-Liisa Eklöw (Lib) börjar ångra att hon inte ställde upp.

20.49 Vårdös röster redovisas. Röstmagnet är Anders Englund (C) med 69 röster.

20.48 Lemlands röster redovisas.

20.44 Föglös röster redovisas.

20.43 Enligt förhandsrösterna får inte Harry Jansson (C) en lagtingsplats. -Man måste se till helheten. Vi har många goda kandidater. Hugget som stucket vem som kommer in, säger han till Nyan.

20.41 -Vi brukar ofta ha mycket förhandsröster så det här är bekymmersamt. Men vi avvaktar och ser hur det går, säger Viveka Eriksson (Lib) angående det minskade antalet röster.

20.33 Förtidsrösterna är här. Liberalerna backar mycket, Moderaterna går framåt liksom Centern och Socialdemokraterna. Ålands framtid går framåt något medan Obunden samling backar.

20.32 Fortfarande inget resultat. Politikerna verkar nervösa nu, många suckar djupt och vankar av och an.

20.22 Istället anlände Kökars resultat av röster från valdagen. Centern går framåt, Obundna och Liberaler backar, Socialdemokraterna ligger på ungefär samma som tidigare. Röstmagnet, med 12 av 39 röster är Madelene Ahlgren.

20.20 Spänd väntan på förtidsrösterna. De redovisas om någon minut.

20.12 Raija-Liisa Eklöw (Lib) och Gun Carlson (C) ställer inte upp i valet i år. Istället fungerar de som expertkommentatorer på Alandica under kvällen. Ingen av dem vill sia om kvällens utgång, det enda som är säkert är att 30 personer väljs in i lagtinget, säger de.

20.07 Harry Jansson berättar att två tredjedelar av årets C-kandidater var nya. Partiet ska nog säkra antalet mandat de fick i senaste valet, åtta stycken, tror han.

20.04 Fyra mandat är realistiskt, säger Ålands framtids Anders Eriksson.

20.02 Gun-Mari Lindholm (Ob) är glad över att valkampanjandet äntligen är över. -Jag vill äta något annat än korv imorgon, säger hon. Målet är att behålla de fyra mandaten i lagtinget.

20.01 Johan Ehn (M) siktar på 5 mandat.

19.59 Vi har gjort allt vi kan inför valet, säger Socialdemokraternas Camilla Gunell. Fyra-sju mandat tror hon på.

19.56 Partiledarna intervjuas. Först ut är Liberalernas Viveka Eriksson. Hon är nöjd med kampanjen men vill inte sia om antalet mandat.