DELA

SoS firade 40 med bubbel och tårta

I går firade Samhälleliga och sociala programmet på Ålands yrkesgymnasium 40 år genom att ha öppet hus.
Allt började som ett experiment. 40 år senare firar både nuvarande och för detta elever att Samhälleliga och sociala programmet SoS sitt jubileumsår.
Inne i ett av klassrummen på Östra Skolgatan 2 har eleverna klistrat upp en färggrann tidslinje om de år som programmet funnits. Nuvarande elever presenterar sina arbeten och i rummet serveras också smörgåstårta och pommac.
På tidslinjen hänger allt från bilder av gamla löpsedlar och intervjuer med före detta elever till berättelser om stora världshändelser. Det är de nuvarande elverna som tagit fram informationen till jubileumet.
En av dem är 17-åriga Elvira Jansson.
– De flesta på programmet var tjejer och de har gift om sig så vi har haft ett spionuppdrag att hitta dem, säger Jansson som är förstaårsstuderande.
SoS är ett program för elever som är intresserade av sociala och samhälleliga frågor. De elever som går programmet kan fortsätta studera både på högskola i Sverige eller på en yrkeshögskola i riket. I dag har programmet kring 30 elever.
På programmet kan eleverna lära sig om allt från integration av invandrare till hur social utsatthet bland unga.
– Du lär dig att vara en ledare för barn och unga. Sen läser man samhällskunskap och socialkunskap, säger läraren Lotta Nordberg.
Läs mer i papperstidningen!

Annica Lindström