DELA

Sociala medier kan skapa beroende

Ungefär 11.000 ålänningar är medlemmar på Facebook, ett socialt medium som finns till för att förenkla och berika våra liv.
Men det kan vara beroendeframkallande.
Sociala medier är mer beroendeframkallande än cigaretter och alkohol. Det framkom i en studie vid Chicagouniversitetet tidigare i år. Studien gick ut på att under en vecka regelbundet fråga 205 testpersoner om de under vissa tidpunkter på dagen kände ett begär att koppla upp sig på ett socialt medium.
Sju gånger om dagen under 14 timmar, sju dagar i sträck signalerades testpersonerna så att de kunde meddela tillbaka om de kände eller under de senaste 30 minuterna känt ett begär.
Testpersonerna fick sedan svara på vilket sorts begär det var, styrkan på begäret, om det konkurrerade med andra begär och om de slutligen stod emot begäret eller gav efter. Av 10.558 svar var 7.827 akuta begär.


11.000 på Facebook
På Åland finns det enligt bloggaren Michael Jansson cirka 11.000 registrerade Facebookkonton.
– Det är en ungefärlig siffra, men någonstans mellan 10.000 och 12.000 ålänningar har jag kommit fram till att har registrerat ett konto.
Nya Åland har låtit en ung åländska hålla dagbok om sociala medier. Under en vanlig dag loggade hon in till exempel på Facebook ett tjugotal gånger.
Läs mer i papperstidningen!

Madelen Holmström