DELA

Snusskandal hjälper inte Åland

EU-kommissionären John Dalli har avgått efter anklagelser om att han försökt kräva mutor av Swedish Match.
På Åland tror man inte att mutskandalen har någon positiv effekt för snusfrågan.
Budet om den maltesiska kommissionären Dallis avgång lämnades i ett relativt kortfattat uttalande från EU-kommissionen i tisdags.
Orsaken: Han säger sig vilja rentvå sitt namn, sedan EU:s interna antibedrägerikontor Olaf slagit fast att Dalli, ansvarig för hälso- och konsumentfrågor, känt till att en person hört av sig till svenska Swedish Match för att vinna ”finansiella fördelar”.
Eller som Swedish Match uttrycker det:
– Det kom till oss ett anmärkningsvärt förslag, som i grunden gick ut på att snusförbudet var till salu, berättar kommunikationschefen Patrik Hildingsson.
Swedish Match nappade inte på kroken utan slog i stället larm.
– Vi ansåg, tyvärr, att erbjudandet var trovärdigt och att det hade kopplingar in till kommissionens politiska ledarskap. Det professionella beslutet var ganska enkelt: det var att tacka nej, säger Hildingsson.
Finansminister Roger Nordlund (C) tror inte att Dallis avgång får någon positiv effekt för Ålands rätt att sälja snus på fartygen.
– Den allmänna linjen i EU är inte enligt våra önskemål och det är inte en enskild kommissionär som kan forma EU:s linje, säger han.

FNB/Annakaisa Suni