DELA

Snuset kan förbjudas helt

Ett nytt förslag från EU-kommissionen kan innebära slutet för snusförsäljning även i Sverige, i praktiken ett totalförbud på snus.
– Det pågår en systematisk diskriminering mot dem som snusar, säger EU-parlamentariker Carl Haglund.
Aftonbladet var först ut med nyheten att EU-kommissionen vill förbjuda smaktillsatser i tobak. Då dessa ämnen, bland annat menthol och lakrits, används i allt svenskt snus skulle det i praktiken innebära ett totalförbud på snus.
– I praktiken handlar det om att vingklippa det svenska undantaget. Det skulle vara ganska förödande för snuset, säger Sfp:s europaparlamentariker Carl Haglund.
I Sverige rasar Livsmedelsfacket mot förslaget och Socialdemokraternas EU-parlamentariker har skickat en prioriterad fråga till EU-kommissionen om förbudet.
– Det är klart att det måste motarbetas, säger även Carl Haglund.


Inte förväntat
Förslaget att förbjuda snus bakvägen, genom att förbjuda de smaktillsatser som används, var inget Carl Haglund hade förväntat sig. Flera av smakämnena används för att ersätta en del av de farliga ämnena i snuset och gör alltså snuset hälsosammare.
Enligt Haglunds åländska specialmedarbetare Mats Löfström kommer uppgiften från läckta tjänstemannadokument från generaldirektoratet för hälsa och konsumentfrågor, där man håller på att omarbeta EU:s tobaksdirektiv. Förslaget har ännu inte behandlats i kommissionens kollegium och är alltså förankrat hos hälsokommissionären John Dalli men inte hos hans kolleger.
Löfström säger att många han pratat med är av åsikten att förslaget inte kommer att gå igenom.
Läs mer i papperstidningen!

Annakaisa Suni