DELA

Snart kölsträckning för Viking Lines nybygge

Med flytande naturgas, modern design och nytänk ska Viking Lines nya färja Viking Grace få de andra att rodna på Östersjön.
– Nu blir det något helt nytt, säger Vesa Airaksinen, projektledare på Åbovarvet STX.
Snart är det kölsträckning.
Åland24 har besökt STX-varvet och Viking-bygget i Åbo. Det är inte klart när reportaget sänds i tv-kanalen, men Nya Åland fått förhandstitta på råmaterialet.
Med hjälp av LNG-teknik – flytande naturgas – blir Viking Lines nybygge mycket miljövänligare än sina äldre syskon. Direktivet om att färjor inte får släppa ut avgaser som innehåller mer än 0,1 procent svavel från och med 1 januari 2015 kan därför följas.
– Det här fartyget kommer inte ha problem med de reglerna. Men de gamla måste göra förändringar i sina maskinerier. Amorella till exempel, berättar Jomalabon och stålgranskaren Göran Lindström med erfarenhet från tre fartygsbyggen.
Terminaler som levererar gasen finns i Norge, Belgien och Finland. Men vem som ska leverera åt Viking står ännu inte klart.

Följer planen
Bygget är dock i full gång. Stålet har bränts sedan september i fjol. Kabelsystemen och grundkonstruktionen för stålet är nu färdigt. Den 1 mars lyfts första biten (som alltid är mittendelen) ner i torrdockan.
Den 6 mars är det kölsträckning. Inbjudningarna gick ut på fredagen samtidigt som färjans namn, Viking Grace, offentliggjordes.
Produktionen av skrovet ska vara klar i maj. I augusti lyfts det ur byggnadsdockan och sjösätts. Bygget följer tidsplanen hittills och varvet räknar med att den ska följas även framledes.
Läs mer i papperstidningen!

Cecilia Lindvall