DELA

Snart invigs Gottes Tanzania-skola

Gottfrid Stenroos kom för tre veckor sedan tillbaka från en av sina många resor till Tanzania. Etapp i skolan som han samlat ihop pengar till är nu klar upp till fönsterhöjd.
Många ålänningar har ekonomiskt hjälpt till med bygget och just nu arbetar runt 30 personer på att skolan skall bli färdig.
Gottfrid Stenroos har samlat in mycket pengar genom åren för staden Dongobesh i Tanzania. Nu bistår han den ekonomiskt med en skola, tidigare har han bland annat hjälpt till att bygga en förskola där det i dag går 120 barn.
– I januari fick 680 barn i första klass gå hem för att det inte fanns plats för dem i byns skola, det är dem vi hjälper nu.


Inga mellanhänder
I juni skall den första etappen vara klar. Den består förutom två klassrum av lärarrum, lärarbostad och toalett.
– I Tanzania finns en väldig kunskapshunger på alla nivåer, säger Gottfrid.
I Tanzania får alla barn gå gratis i skolan, men skolan måste finansieras av föräldrarna. Alla föräldrar har helt enkelt inte råd att bidra med så mycket som krävs. Gottfrid har samlat in pengar på Åland och i Sverige och det är tack vare alla donatorer som skolan nu kan byggas.
– Det har kommit in mycket pengar från Åland, så skall det också vara för det finns gott om pengar här.
Alla pengar går direkt till skolan, det finns inga mellanhänder. Den första etappen som alltså blir klar i juni kostar drygt 16.000 euro, men för 20.000 skulle man få skolbänkar och inredning också.


Fått kallelse
Gottfrid Stenroos är pastor i församlingen Ordet och upplever att han fått en kallelse att hjälpa de behövande i Tanzania.
– Jag har varit där till och från under 15 år. Jag ser att jag kan hjälpa de som har det sämre än jag och jag har kommit oerhört nära människorna där.
Genom åren har han bland annat byggt hus åt fattiga änkor.
– För oss är det billiga hus men för dem är det lyx.
Han har också samlat in pengar till sammanlagt 900 ton majs som han delat ut till behövande.
– Genom givmilda människor har jag haft möjlighet att hjälpa. Den tuffa hungerperioden är över nu och vi kan hjälpa på andra sätt.


Lokal arbetskraft
Han åker till Tanzania 3-4 gånger per år men har varje vecka kontakt via Skype med en statstjänsteman som har ansvaret över bygget. Byggarna gör allt från grunden, de slår tegel och bränner det och genom skolan får till exempel glasmästaren mer arbete.
– All arbetskraft är lokal. Projektet har tagits emot mycket positivt av alla från de högsta myndigheterna till de fattiga invånarna.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax

Fotnot. Om någon vill hjälpa projektet ekonomiskt är kontonumret 203218-21939. Märk ”skola”.